DEMÄNOVSKÁ DOLINA - V minulosti mal priamo v dedine svoj brloh údajne obávaný vták. Legendy o ňom sa síce postupne vytratili, no pred dvoma rokmi sa do Demänovskej Doliny opäť nečakane vrátil. Dnes nikomu nenaháňa strach, ale z vrchu Chopka stráži všetkých obyvateľov.

Obec Demänovská Dolina má len niečo vyše 50 rokov, no miesto si zamilovali návštevníci už pred stáročiami.

"Napriek tomu, že obec má len okolo 300 obyvateľov, ročne ju navštívia státisíce návštevníkov," hovorí starostka Ľubomíra Klepáčová.

Stovky jaskýň

Demänovskú jaskyňu preslávili najmä tamojšie jaskyne, ktorých je vyše dvesto. Ľudia sa do nich ale dlhé roky báli vkročiť.

"Ľudia si predstavovali, že v jaskyniach žili draci a verili tomu dokonca aj vedci a vzdelaní ľudia, takže určite áno. Prvý názov ľadovej jaskyne bola Dračia," vysvetľuje správca jaskyne Dušan Mičuch.

Draci sa z doliny ale úplne nevytratili ani po stáročiach. Naopak, najmä jeden z nich dnes láka turistov z celého sveta.

Rum bar

Kto si trúfne až pod vrchol Chopka, zistí, kde býva obávaný drak Damián. Na kopci tiež môže navštíviť najvyššie položený rum bar na Slovensku.

"Ponúkame niekoľko druhov rumov, približne 55 z rôznych kútov sveta ako Madagaskar, Peru, Kuba," približuje barman Tomáš.

Zvykom je ochutnať hneď niekoľko naraz. Ten najdrahší si ale môže dovoliť len málokto. "Štyri centilitre stoja 230 eur," hovorí Tomáš.

Najkrajší výhľad

Demänovská Dolina sa okrem iného môže pochváliť aj najkrajšími výhľadmi na Liptove a najlepšou lyžovačkou na Slovensku.

"Je tu 41 zjazdoviek, 49 kilometrov lyžiarskych tratí a 30 lanoviek," dodáva hovorkyňa strediska Zuzana Fabiánová.

Dedina Demänovská Dolina má rozhodne čo ponúknuť, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.