POHORELÁ - Horehronská dedina Pohorelá (okres Brezno), ktorú založili valasi, si dodnes zachovala svoj osobitý ráz. Nájdete tam pôvodné i zrekonštruované drevenice, mnohí, najmä starší ľudia, stále chodia v krojoch.

Keď valasi hnali svoje ovečky pod hrebeňmi Nízkych Tatier prišli až do Pohorelej, a tam sa im zapáčilo. Pastvy pre ich stáda bolo dosť, lesy boli plné stromov, z ktorých si postavili domy - tak vznikla Pohorelá.

"Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1612. Rozprestiera sa na území dvoch národných parkov Nízke Tatry a Muránska planina," hovorí starostka Pohorelej Jana Tkáčiková .

Mini drevenice

V Pohorelej môžete vidieť veľa zachovaných dreveníc. Na jednom mieste sú takmer všetky po kope. Sú síce zmenšené, ale vypracované do najmenších detailov.

"Tým chcem ja ukázať, ako vyzerala dedina pred sto rokmi. Začínal som záchodíkom, ten som si urobil a už keď som mal záchodík, tak mi napadlo, že by som mohol pokračovať," hovorí rezbár Jozef Gavura.

A tak vzniklo  múzeum. Rezbár svoje diela nepredáva, pretože chce aby boli všetky pokope a zostali ako spomienka na minulé časy.

Jedna zvláštnosť

V súčasnosti má Pohorelá 2280 obyvateľov. Aj keď moderná doba priniesla nové spôsoby obživy, ovce tu stále chovajú.

"Mali sme teraz asi 550 oviec na košiari," hovorí gazda Lukáš Janoška.

Obec Pohorelá má aj lúku, ktorá na prvý pohľad vyzerá obyčajne, no prechádza ňou niečo významné.

"Dvadsiaty poludník ide smerom sever – juh v lokalite Lučanské. Žiadnym katastrom inej obce na Slovensku nejde, len cez našu obec," vysvetľuje miestny obyvateľ.

K Pohorelej patrí aj Pohorelská Maša, kde stojí liatinový výkovok, takzvaná filagória. "Je to pamiatka na Coburgovcov, významný rod, ktorý sa zaoberal železiarstvom," hovorí starostka.

Pozrite si reportáž z Pohorelej:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.