DOBRÁ VODA - V obci Dobrá Voda skutočne majú dobrú vodu, zásobujú ňou dokonca aj niektoré časti okresu Trnava. Majú tam aj pranier hanby. Boli k nemu priviazaní previnilci a ľudia na nich mohli hádzať zhnité ovocie alebo pľuť. Nad obcou sa týči zrúcanina hradu Dobrá Voda.

Dobrá Voda je najvyššie položenou dedinou v trnavskom okrese, s najvyšším bodom 576 metrov nad morom.

Býva tu viac ako osemsto obyvateľov.

Ročne tu zaznamenajú až 50 drobných otrasov, ktoré ale ľudia necítia. "V roku 1906 tu boli zaznamenané doposiaľ najvyššie. Otrasy vtedy zničili veľké množstvo budov, kostol, školu, ale aj starú továreň," potvrdzuje starosta obce René Blanárik.

"Pamätám si, že tu boli nejaké otrasy. Ľudia spomínali, že tu tancovali taniere a podobne," hovorí obyvateľ obce Pavol.

Stĺp hanby

Majú tu aj stĺp hanby. Postavili ho v roku 1718 a priväzovali oň previnilcov. "Priviazali tam ľudí, ktorí sa niečím previnili a poctiví, poriadni občania, ktorí išli do kostola, ich mohli trestať tým, že po nich hádzali zhnité ovocie," hovorí sprievodkyňa pamätnej izby Jána Hollého Jana Danková.

Ján Hollý je pochovaný na miestnom cintoríne. Prežil tu posledných šesť rokov života. "Písal diela v bernolákovčine, ktorá za základ jazyka brala západoslovenské nárečie, kultivované najmä v oblasti Trnavy," vysvetľuje Danková.

Na cintoríne v dedine nájdete stovky kamenných pomníkov, ktoré sú prácou dobrovodských kamenárov. "Naša obec je známa kamenárstvom, ktoré pokračuje aj v tejto dobe," potvrdzuje obyvateľ obce Štefan.

Voda je naozaj dobrá

Okrem toho je tu aj 42 prameňov pitnej vody. "Najväčším prameňom v obci je Blava. Tá mala vo svojej výdatnosti až 120 litrov za sekundu. Druhý najväčší je Mariáš. Ten mal okolo 60 litrov za sekundu," vysvetľuje starosta.

A ešte jedna zaujímavosť na koniec. Nad obcou je vidieť ruiny hradu Dobrá Voda, ktorý patrí medzi najstaršie na Slovensku.

Pozrite si reportáž z obce Dobrá Voda:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurlicová
.