ŠAJDÍKOVE HUMENCE - Obec Šajdíkove Humence má skutočne kuriózny názov. Obyvatelia ale vedia, že vysvetlenie jeho pôvodu je úplne jednoznačné. Dedinu totiž nazvali po Šajdíkovi, a nielen po jednom.

Obec Šajdíkove Humence je obklopená typickým záhoráckym borovicovým lesom. Vznikla v roku 1927. "Sme radi, že sme sa odpojili od Borského Mikuláša," hovorí jedna z obyvateliek.

Dedinu charakterizuje skutočne netradičný názov. "V dedine je Šajdík, pretože tu je veľa obyvateľov, ktorí majú priezvisko Šajdík," vysvetľuje starosta obce Pavol Burda.

Môžu byť hrdí

Majú tu kostol, ktorý si postavili obyvatelia svojpomocne za socializmu, keď to bolo zakázané. "Všetci ľudia vozili na koňoch a na kravách tehly, kameň a všetko potrebné, a tak sa to postavilo," hovorí kostolník Imrich Búzek.

Obec sa môže pochváliť aj ďalšou výnimočnosťou. "V našej dedine učil Peter Jilemnický v roku 1930. Bol zároveň učiteľ aj spisovateľ," hovorí obyvateľka.

Ak by ste hľadali rozprávkového Rumburaka, nájdete ho práve tu. Má ale štyri nohy a kopytá. "Sú tu výborné podmienky na trénovanie koní, je tu piesková zem, les, ktorý pôsobí na konskú psychiku veľmi dobre," vysvetľuje tréner Miroslav Stančík.

Pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.