BREZNO - Horná Lehota v okrese Brezno je ukrytá v bočnej doline kúsok od Podbrezovej. Ticho a pokoj sem láka chalupárov a milovníkov prírody. Tak ako väčšinu dedín v tejto oblasti ju založili baníci, ťažilo sa tu dokonca zlato. Narodil sa tu básnik a kazateľ Samo Chalupka, ktorého hymnická báseň Mor ho patrí dodnes k najznámejším slovenským básnickým dielam. Na svoje si tu prídu aj milovníci turistiky, ale v zime sa jej okolie stáva rajom lyžiarov.

Obec Horná Lehota sa nachádza uprostred čarovnej prírody, pod hrebeňom ďumbierskej časti Nízkych Tatier v nadmorskej výške 640 m. "Prvá písomná zmienka o našej obci pochádza z roku 1406. Do polovice 16. storočia sa v okolí ťažilo zlato, ľudia sa venovali poľnohospodárstvu a drevorubačstvu," upresňuje starosta Hornej Lehoty Vladimír Bušniak. Dnes v obci žije približne 600 obyvateľov.

Podľa súpisu z roku 1599 bolo spolu na území panstva Ľupče 720 domov, z toho 41 v Hornej Lehote. Podľa Jozefínskej evidencie z roku 1787 bolo v Hornej Lehote 119 domov, bola to najväčšia dedina Ľupčianskeho panstva. V roku 1828 mala obec 1168 obyvateľov a 151 domov. Do polovice 16. storočia sa v jej chotári ťažilo zlato. Obyvatelia sa zaoberali baníctvom, pastierstvom, drevorubačstvom a dnes pracujú hlavne v Podbrezovských železiarňach. Horná Lehota patrila k známym čipkárskym obciam.

Mor ho!

"A ty, mor ho! Hoj mor ho! detvo môjho rodu, kto kradmou rukou siahne na tvoju slobodu, a čo i tam dušu dáš v tom boji divokom: Mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokom."

Tak to je úryvok z asi najznámejšej básne Sama Chalupku, ktorý sa v Hornej Lehote narodil a prežil prakticky celý svoj život. V miestnom evanjelickom kostole pôsobil ako farár. "Bol takým rebelom. Kázal po slovensky, čo sa v tej dobe nesmelo a preto ho prenasledovali a naháňali žandári. Zamaskoval sa za ženu a tak sa prechádzal po dedine," vysvetľuje Jana Bruncková.

Vedľa kostola stojí prekrásna drevená zvonička. Pýchou zvonice sú štyri zvony. Zvony sú ako ľudia, každý je iný a každý musí mať srdce.

Centrum rekreácie

Kataster obce je taký veľký, že siaha až pod vrchol Chopku a preto sa dedinčania môžu pochváliť hneď niekoľkými rekreačnými strediskami. "Rekreačné stredisko Krpačovo, rekreačné stredisko Tále a rekreačné stredisko Srdiečko," dodáva starosta Hornej Lehoty.

Južné svahy Chopku patria tiež do katastra tejto obce. "Podarilo sa nám, napriek zimám, ktoré sú v poslednej dobe, celkom slušne pripraviť lyžiarske trate. V podstate snežíme už od novembra a v rámci tých možností, teplôt a vlhkostí, ktoré nám to dovoľujú sa nám podarilo tieto svahy celkom k spokojnosti pripraviť. Je to samozrejme technický sneh, toho prírodného je málo, ale lyžovačka je tu slušná," hovorí správca zjazdoviek Milan Ridzoň .

V dedine sa zachovala pôvodná architektúra. Okrem evanjelického je tu aj katolícky kostol. Krásne prostredie láka najmä chalupárov a tí si domčeky opravujú a skrášľujú. V dome Sama Chalúpku je múzeum, kde je zdokumentovaná celá história dediny.

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.