HRONEC - Dedina Hronec leží v doline, cez ktorú preteká riečka Čierny Hron, od ktorej je odvedený aj jej názov. Najväčší rozmach zaznamenala po nájdení ložísk železnej rudy, ktorá sa v dedine aj spracúvala. Obec každoročne láka turistov možnosťou povoziť sa na unikátnej železnici. Hronec je rodiskom herca Ladislava Chudíka.

Hronec je stredoslovenská dedina, kde sa narodil a prežil detstvo, jeden z najznámejších slovenských hercov Ladislav Chudík. Preteká tadiaľto Čierny Hron, začína tu Čiernohronská železnička a kedysi tu vyrábali prekrásny smaltovaný riad.

Baníci a hutníci

"Prvá písomná zmienka o Hronci je z roku 1357," hovorí starosta Hronca Bohuslav Nemky. Prví osadníci boli drevorubači, po nájdení ložísk železnej rudy sa z nich stali baníci a hutníci. "História našej obce je spojená s ťažbou, spracovaním a výrobou železa," dodal starosta Hronca.

V čase najväčšej slávy v miestnej továrni vyrábali až štyristo druhov rôznych úžitkových predmetov. Najznámejšie boli ručne maľované smaltované výrobky.

Drevená zvonička

Hronec sa pýši aj drevenou zvoničkou z roku 1835. Je z nej krásny výhľad na dedinu a majú tu tri veľké zvony. Vo zvonici je aj múzeum liatinových krížov, ktoré boli odliate v miestnej zlievarni.

Len kúsok od zvonice stojí katolícky kostol. Interiér zdobia krásne maľby a zvlášť pyšní sú na vitrážové okná. A navyše kostol postavili veriaci v rekordnom čase. "Bol postavený za 187 dní," hovorí farár Miroslav Raček. Za patróna si zvolili svätého Klementa. "Pretožwe je patrónom zlievačov a baníkov," dodal farár.

Cez Hronec prechádza aj svetoznáma Čiernohronská železnička.

Pozrite si priloženú reportáž:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - RAsťo Ekkert
.