ZÁHORSKÁ BYSTRICA - Záhorská Bystrica je súčasťou nášho hlavného mesta. A napriek tomu, že patrí medzi tie najmodernejšie, drží sa aj tradícií. Má vlastný časopis, nedávno bola pokrstená štvrtá kniha o Záhorskej Bystrici.

Dedina, kam chodia mestské autobusy. Nedá sa označiť inak, ako miesto, kde to žije. Obec extrémne rýchlo rastie. Aj v kostole má farár stále viac ľudí. "Stále prichádzajú noví ľudia. Tých privítame, prichádzajú aj z iných farností," tvrdí farár Ľudovít Pokojný.

Odjakživa tu bývajú včelári, vinári a poľnohospodári. V časoch, keď tu bývalo  viac Chorvátov, než Slovákov, obec preslávila tunajšia kapusta.

Petang aj šach

"V tom období sa kapusta a poľnohospodárske produkty vyvážali do Viedne," povedala predsedníčka klubu dôchodcov Viera Marošová.

"Vo farskom parku je petangové ihrisko aj šachovnica," vymenováva starosta obce Jozef Krúpa. Dedina má kaplnky, ľudový dom, či knižnicu. V časti Strmé vŕšky vyrástla v 90. rokoch prvá milionárska štvrť na Slovensku preto sa obci občas hovorí aj slovenské Beverly Hills.

V Záhorskej Bystrici sa bol pozrieť redaktor Dárius Haraksin:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.