GABČÍKOVO - Včera bolo Gabčíkovo ešte dedina, dnes už je to mesto. Obyvatelia sú pyšní nielen na najväčšiu rieku, ale i vodné dielo a skvelé rybacie špeciality.

Úderom polnoci sa dedina zmenila na mesto, v ktorom má takmer 81% percent obyvateľov maďarskú národnosť a jeho pôvodný názov je Bős.

"Od piatku to bude primátorská stolička, ale tá stolička zostane. Maďarsky mi aj naďalej budú hovoriť polgármester," hovorí už primátor István Fenes.

Gabčíkovo si každý okamžite spojí s najväčším vodným dielom na Dunaji či plavebnými komorami, ktoré sa už stali turistickou atrakciou.

"Na starom Dunaji odteká už len nadbytočná voda. Hlavný tok je totiž na vodnom diele," ozrejmuje bývalý starosta Árpád Gróf.

Kaštieľ Amadeovcov

Dominantou mesta je určite niekdajší kaštieľ Amadeovcov. Vraj to v minulosti bola najväčšia budova Žitného ostrova.

Tretí rok v meste funguje aj turistická kompa do maďarských obcí Lipót a Dunaremete. Vyhľadávajú ju cyklisti z Rakúska i Maďarska.

Pár hodín pred koncom roka 2015 bolo rušno aj na obecnom úrade. "Od prvého sme mesto. Máme nové pečiatky a musíme vymeniť tabuľu," vysvetľuje prednostka niekdajšieho obecného úradu Eva Vargová.

Do včera dedina, od dnes mesto. Vitajte v Gabčíkove, pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk
.