DECHTICE - Obec Dechtice bola kedy známa tým, že tam vyrábali decht. Nad dedinou sa týči zrúcanina hradu a Kláštor sv. Kataríny. V obci majú aj prameň s veľmi kvalitnou pitnou vodou.

V Dechticiach majú potom, ktorý sa volá Blava. "Dedina patrila do dvoch žúp - nitrianskej a bratislvaskej. Blava bola práve ich hranicou," vysvetľuje starosta obce Karol Zachar.

Románsky kostol

Dedina sa pýši tiež románskym kostolom z roku 1172. "Jedna z jeho častí prešla rekonštrukciou pôvodnej románskej omietky na základe nálezov na stene," dodáva reštaurátor Tomáš Kucman.

Vo svätyni sa nachádzajú fresky zo stredoveku, z romantického i gotického obdobia. "Doteraz prezentované neboli. Odhalili sme ich pri výskume v predchádzajúcich rokoch," hovorí Kucman.

Kláštor sv. Kataríny

Nad obcou sa týčia zrúcaniny kostola a Kláštora sv. Kataríny zo 17 storočia. "Údajne sa tu aj svätá Katarína zjavila dechtickému roľníkovi a o rok neskôr nechal na tom mieste postaviť gróf prvý kostol a Kláštor sv. Kataríny. Priestory prešli búrlivou históriou. Zničili ich Rákoczyovci, vyplienili Turci, dokonca sa tu stala vražda," ozrejmuje obyvateľ Peter Roháč.

V dedine majú aj strategický zdroj pitnej vody. Zásobuje obyvateľov Trnavského okresu už vyše 50 rokov.

"Prameň tečie od roku 1958 alebo 1960. Vtedy sa tu robili prieskumné vrty a hľadala sa ropa," hovorí obyvateľ Emil Huta.

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.