TRSTÍN - Trstín - dedina, kde niekedy naozaj rástlo veľké množstvo trstiny. Ešte pred prvou svetovou vojnou mali tradíciu, že poctivé dievčiny, mohli získať až 100 zlatých ako veno. Hladný tam určite nebudete. V obci majú až dve pekárne, ktoré sú otvorené non-stop. A ponúknu vás tam aj šamrolami.

Obec Trstín leží na križovatke ciest. Do okresného mesta Trnava je 20 kilometrov, Piešťany sú od obce vzdialené 36 kilometrov, do Senice 22 kilometrov a Bratislavu uvidíte po 55 kilometroch.

"Obyvatelia Trstína chodia do Bratislavy najmä za robotou," hovorí Jaroslav. Trstín sa môže pochváliť druhým najväčším pútnickým miestom v Trnavskej arcidiecéze.

Dva kaštiele

"Kostol Sedembolestnej Panny Márie slúži 500 rokov ako farský kostol pre farníkov v Trstíne," informuje farár Peter Sabol. Ako správny kostol, má aj svoju zvonicu, tá sa ale nachádza mimo bohostánku.

"V minulosti sa stavali zvonice mimo kostola, aby bol viac zabezpečený zvuk," dodáva farár. V dedine majú dva kaštiele. Jeden renesančný a druhý barokový.

Ružová panna

V roku 1837 miestny farár chcel vylepšiť morálny profil dievčat a zaviedol súťaž Ružová panna. Víťazka získala 100 zlatých. "Musela byť poctivá, pobožná, pracovitá a pekná," vymenováva obyvateľka Mária.

Trstín je známy aj svojimi chutnými šamrolami. "Robia sa z lístkového cesta. Rozvalkáme ho, nakrájame a natáčame na trubičky," opisuje cukrárka Beáta. Pekárne majú vo obci dve a sú otorené 24 hodín denne.

V Trstíne sa bola pozrieť redaktorka Ruslana Kurilcová:

Niečo k veci

.