KRUŽLOVÁ - Obec Kružlová (okres Svidník) leží pod vrcholom Rohuľa, na ktorom je postavená jedna z najkrajších a najväčších rozhľadní v okrese. Aj po mnohých desaťročiach sa v katastri dediny objavuje stále munícia či predmety z veľkých bojov.

Pred vstupom do dediny neprehliadnete osem sovietskych tankov rozmiestnených na lúke. Symbolizujú najväčšiu tankovú bitku počas druhej svetovej vojny na našom území.

Legendárne tanky

Legendárne tanky T-34 znázorňujú rotu v útočnom postavení. Pred 70 rokmi v Údolí smrti zničili nemecké jednotky všetky tanky červenej armády. Tie bojové sú dodnes magnetom na turistov.

"Ľudia sa z toho tešia, no bolo by treba, aby sa z toho tešil aj štát a finančne na to prispieval a pomáhal nám s údržbou týchto strojov," ozrejmuje starosta Adrián Gužo.

Miestnosť vojnových spomienok

V obci majú zriadenú miestnosť vojnových spomienok, v ktorej sa nachádzajú predmety nájdené po rokoch na bojisku.

"Nájdete tu veci ako delostrelecké náboje, hinzle z tanku, z dela. Ľudia to nosia, lebo chodia na huby, chodia do lesa pracovať," vysvetľuje Slavomír Feciskanin.

Niečo k veci

V dedine sa nachádza aj drevený kostolík zo 17. storočia. V skutočnosti ide o maketu a presnú kópiu dreveného chrámu, ktorý v obci kedysi stál.

Miestni hudobníci

Kružlová je známa aj tým, že je tam mnoho muzikantov. Najmladší si hovoria Gipsy Somax.

"Hráme 2 až 3 roky. Hrá sa nám super. Skúšame trikrát do týždňa," hovorí Dávid Grundza.

Niečo k veci

Na vrchu Rohuľa nad dedinou stojí 14 metrov vysoká rozhľadňa. Výhľad odtiaľ vyráža dych nielen miestnym, ale i turistom.

V dedine Kružlová nájdete tanky, náboje, no i drevený kostolík, pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Michal Iľkanin
.