MARTOVCE - Kedysi boli Martovce (okr. Komárno) - dedinka na juhu Slovenska - miestom, ktoré vyhľadávali aj slávni umelci. Podľa miestnych v nej vládne taká pokojná atmosféra, že nahradí všetky lieky sveta. Niektorí ju dokonca prirovnávajú k Benátkam.

Martovce delí od Komárna len osemnásť kilometrov, ale ocitnete sa tu v úplne inom svete. Úpravou korýt prišli síce o dve rieky Žitavu aj Nitru, zostali im ale nádherné mŕtve ramená.

"Máme tu krásne močiare, vŕbové a topoľové lesy. Je to skutočne nádherný pohľad," potvrdzuje starosta obce István Keszegh. Mnohých ju preto prirovnávajú k Benátkam. "Máme sedem jazier a dve rieky," vyratúva etnograf István Katona.

Člnkovanie po starej Žitave je skutočným balzamom pre oči aj pre dušu.

"Starí Martovčania boli veľkí rybári, ale v dnešnej dobe by to už bolo pytliactvo, už len športový rybolov je povolený," hovorí fotograf Pál Sedliak.

Mŕtve ramená niekdajších riek lemujú desiatky rokov staré vŕby. "Vyrastú aj z vody. Veľmi dobre sa im tu darí," potvrdzuje Sedliak. Z mladých prútov vyrábali nielen košíky, ale aj priečelia hlinených domov.

Niečo k veci

"Boli tu vytvorené umelé jazerá, lebo odtiaľto vždy zobrali hlinu na stavbu rodinných domov," hovorí starosta.

Malí umelci

V dedine sa chvália aj niečím iným - deťmi. Vraj sú všetky vynimočne talentované. Okrem toho majú aj výnimočný kroj. Jeho vrchnú časť tvorí špeciálnou technikou zopnutá šatka, tak aby zdôraznila pás – nie štíhly, ale naopak, okrúhly symbol plodnosti.

"Na vestičke je prišitý plátenný valček, ten drží sukne a robí pekné guľaté pozadie," opisuje vedúca folklórneho súboru Klaudia Kocsis.

Niečo k veci

Na slávnom obraze


Dedina bola stáročia izolovaná, cesta odtiaľ do iných obcí neviedla. Zrejme aj tunajší kroj, zdôrazňujúci venušine krivky, slúžil na privábenie novej krvi.

Martovčania boli dokonca skvelými modelmi Fesztyho, ktorého meno nesie miestny park. Ten ich zvečnil na slávnom panoramatickom obraze.

Dvanásťmetrový obraz znázorňujúci príchod Maďarov je plný predkov súčasných obyvateľov.

Pozrite si reportáž z Martoviec:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.