NEDEDZA - Dedina Nededza sa nachádza v žilinskom kraji. Turisti tu nájdu živočíchy z rôznych končín sveta, nádhernú prírodu a milých obyvateľov. Medzi nimi aj dôchodkyňu - cukrárku, ktorá nepozná nudu.

Obec zasadená v prekrásnej prírode má názov, ktorý je pre mnohých ľudí jazykolam. "Ľudia si veľmi často pletú názov. Často sa im komolí Nedzedza so slovom Nededza," hovorí obyvateľka dediny Alica.

"Už sa nám stalo, že na tabuli začiatok obce bol ten názov popletený. Škriatok zaúradoval," tvrdí starosta obce Peter Vajda.

Hmyz vášňou

Okolité lesy a lúky sú obľúbeným miestom mladíka, ktorého vášňou je hmyz. Vo svojej zbierke má tisícky chrobákov i motýľov. Tie z tropických pralesov sú z jednej strany krásne perleťovo modré.

Opačná strana krídiel má praktickú funkciu. "Pokiaľ sú vystavené nebezpečenstvu si sadnú a imitujú popadané suché lístie," tvrdí študent Marek Ďuríček. Každý jeden vypreparovaný živočích je neho vzácny.

Cukrárka na dôchodku

Cukrákra Eva zbiera recepty, ktoré si zvykla zapisovať už v čase, keď sa učila za cukrárku. Dnes už vie, že stačí malá zmena a koláč bude chutnejší, ako podľa pôvodného receptu.

KOM: Zvláštnosťou obce je kostol, v ktorom je prepojená história so súčasnosťou. Nový moderný stánok je postavený v starom zámockom kaštieli.

Pozrite si priložené video:

Zdroj: noviny.sk
.