KOCURANY - Obec s netradičným názvom Kocurany (okres Prievidza), leží približne sedem kilometrov od Prievidze a je obklopená nádhernou prírodou. Pýšiť sa môžu starou lipou, novým námestím, ale aj šikovnými hasičkami. Na konci dediny vás čakajú stajne s množstvom koní. Okolitú prírodu tak môžete obdivovať z konského sedla.

Kocurany patria k najstarším obciam na Hornej Nitre. V kronike je o nich písomná zmienka  už v roku 1113. Vtedy dostali názov Kocurice. "Obec Kocurany má oficiálne 512 obyvateľov," upresňuje starosta obce Vojtech Čičmanec.

Dedina je obklopená nádhernou prírodou. V posledných rokoch v obci postavili bytovky, nové námestie, vybudovali vodovodné potrubie, plyn a najnovšie budujú kanalizáciu. "Jedným zo symbolov obce je aj kaplnka, vybudovaná v roku 1927," upresňuje starosta.

Niečo k veci

Prastarý strom

Turisti často navštevujú aj starý cintorín za dedinou. Rastie tu viac ako tristoročná lipa, ktorá má obvod kmeňa viac ako 4 metre.

Ovocných stromov a kvetov je navôkol neúrekom, v obci sa preto darí aj včelám. Štefan Hepner sa im venuje viac ako 50 rokov. "Tento rok včelám praje počasie, už máme aj lesný med," prezradil miestny včelár.

Niečo k veci

V Kocuranoch tvorí aj šikovná ľudová umelkyňa Viera Rečková, ktorá používa najradšej polodrahokamy na tvorbu šperkov, ale pracuje aj s hlinou. Inšpiráciou je jej najmä okolitá príroda. "Naša dedina je úžasná, je tu kľud a pokoj," dodáva.

Úspešné hasičky

V Kocuranoch môžete vidieť v akcii aj miestne hasičky. Napriek tomu, že sa dali dokopy len pred dvomi rokmi, sú mimoriadne úspešné. "Chodíme na súťaže Hornonitrianskej hasičskej ligy. Minulý rok sme sa zúčastnili 22 súťaží z ktorých sme si odniesli 15 pohárov," prezrádza Ivana Čičmancová z Dobrovolného hasičského zboru Kocurany.

Okolitú prírodu si môžete vychutnať aj z konského sedla. Stačí zájsť do tunajšieho jazdeckého klubu. "Máme tu 20 koní, sú to športové alebo rekreačné koníky. Je to slovenský teplokrvný kôň," hovorí Igor Foltán z jazdeckého klubu Mitany Kocurany.

Zdroj: noviny.sk
.