DLHÉ NAD CIROCHOU - V obci Dlhé nad Cirochou (okres Snina) nemajú hrobárov. Miestnym stále niečo prekážalo. Chlapi si preto povedali, že kopať hroby ďalej nebudú.

"Raz to bol hrobár, raz podľa čísel domov. Sústavne boli problémy," hovorí starosta obce Ján Kníž.

Výhrady, pripomienky, kritika

V Dlhom nad Cirochou zatiaľ nenašli spôsob, ktorý by vyhovoval všetkým. Vzdala to aj partia hrobárov, s ktorými sú ale v iných obciach obyvatelia spokojní.

"Ľudia mali výhrady, pripomienky, kritizovali, niektorí sa vyhrážali. Záver bol taký, že priniesli kľúče s vetou viac kopať nebudú," dodáva starosta.

Obec ale problém vyriešiť musí. "Samosprávy majú z hľadiska zákona povinnosť zabezpečovať správu a prevádzku cintorínov," vysvetľuje hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Riešenie obce

Je tak na každej obci, ako si to zariadi. Svojské riešenie našli aj v Jasenove. "Máme stabilnú skupinu štyroch chlapov, ktorí vždy urobia túto službu a za to dostanú peniaze, na ktoré sa zložia obyvatelia raz ročne," hovorí starosta Lucia Sukeľová.

Medzi obyvateľmi hľadali aj v obci Dlhé nad Cirochou. "Viackrát sme to hlásili v rozhlase, no nikto sa neprihlásil. Nikto nemal záujem, takže je problém," priznáva Kníž.

Boj s časom

Pre starostu začal boj s časom. Musia nájsť hrobára skôr, ako niekto zomrie. Starosta má v rukách cenovú ponuku. Výkop hrobu viac ako 90 eur, prenos a uloženie rakvy do hrobu 6 eur na pracovníka, otvorenie a uzavretie hrobky 35 eur.

"Záleží od toho, čo si objednajú, akú službu, tiež či cez pracovný deň, alebo víkend. Pokiaľ napríklad chcú pohreb v sobotu, je tam príplatok 99 eur," dodáva.

Doterajší hrobári brali 70 eur. Profesionálne služby budú drahšie, no samospráva tvrdí, že iná možnosť nie je.

Dedina Dlhé nad Cirochou nemá hrobárov, starosta je bezradný, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.