DIAKOVCE - V Diakovciach majú jedinečný kostol, ale aj vlastné kúpalisko a mnoho kreatívnych obyvateľov. Dokonca v jednej z minifariem liečia aj závislosť na počítačoch. Radi vás pohostia chutnými syrovými pochutinami.

Miesto, kde ležia dnešné Diakovce si pred stovkami rokov vyhliadli ako útočisko mnísi rádu benediktínov, vzdelanci i veční študenti. Dnes má dedinka niečo vyše 2000 obyvateľov. "Asi 80 percent je maďarskej národnosti a 20 percent je slovenskej," hovorí starostka obce Kristína Jakócsová.

"Názov je odvodený z maďarskej slovnej hry. Diák znamená v maďarčine študent," hovorí obyvateľka dediny Réka Szabó.

Rímskokatolícky kostol, ktorý sa pýši nielen vekom, ale aj ako jediný v Európe má poschodie. "Sedávali tu, keď bola povodeň alebo keď napadli okolie. Steny tu majú tisícročnú históriu," tvrdí Irénka Hajdu.

Syry na biofarme

V dedine sú rozšírené biofarmy. "Mali sme zdravotné problémy, pomohlo nám kozie mlieko," nedá na zvieratá dopustiť majiteľ rodinnej farmy Róbert Melo.

Pôvodnú fóliovú konštrukciu zmenili domáci  na farmársku kuchyňu. Domáca pani ako výtvarníčka stihne popri tvorbe diel na ďalšiu výstavu obriadiť aj hospodárstvo.

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.