VEĽKÝ KLÍŽ - Keď príde môj čas, chcem byť pochovaný pod lipou vo Veľkom Klíži (okres Partizánske). Toto bolo posledné želanie spisovateľa Ladislava Ťažkého. V tejto dedinke nájdete aj unikátne kostoly - jeden pochádza z 11. storočia, ďalší je vzácny kamenný.

"Obec Veľký Klíž má 880 obyvateľov, skladá sa z dvoch častí z Klíža a Klížskeho Hradišťa," opisuje starostka obce Tatiana Sasková. V obci vládne pokoj, pýši sa krásnou prírodou a najmä množstvom historických pamiatok.

"Najväčším skvostom je románsky kostolík z 11. storočia. Je to vzácna pamiatka, dostala sa dokonca aj na známku v roku 2002," hovorí Saskovská. Je tu pochovaný aj spisovateľ Ladislav Ťažký. Pod lipou, tak ako si to želal.

Osada Starý Klíž

"Chodieval sem veľmi rád, mal rád prírodu, miesta. Našej obci venoval aj svoje diela," hovorí starostka. Ak máte radi prechádzky prírodou, za pozretie stojí vyhľadávané pútnické miesto nad dedinou.

Unikátom dediny je osada Starý Klíž. Tu uvidíte ako tu vyzeralo kedysi. "Sú tam domy chudobných ľudí," informuje riaditeľ skanzenu Gabriel Rehák. Unikátnu mini dedinu postavil Rehák na zelenej lúke. Teraz sa tu nachádza niekoľko chalúp.

Kópia Ťažkého domu

"Nie je to pôvodná slovenská architektúra, až na niektoré objekty, ktoré sú vernými kópiami, ale je to z každého rožku trošku. Chceli sme dosiahnuť rozprávkovo," vysvetľuje riaditeľ skanzenu. Nachádza sa tu aj kópia rodného domu Ladislava Ťažkého.

"Je to dom dvojizbový a žilo tu 6 ľudí, Ladislav Ťažký do 16-tich rokov," uviedol Rehák. 

V obci sa bol pozrieť redaktor Pavol Čertík:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.