DRŽKOVCE - Dedina Držkovce (okr. Revúca) leží na Gemeri, severne od mesta Tornaľa. Vzhľadom na úrodnú pôdu a priaznivú klímu sa tu ľudia oddávna venovali poľnohospodárstvu a chovu dobytka. Z remesiel prekvitalo hrnčiarstvo a výroba škridiel. Ak tam prídete a budete mať šťastie, možno budú aj napečené koláče.

Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1243. Jej pôvodný názov bol Deresk, čo po maďarsky znamená mráz.

"Tí, ktorí prišli sem prvýkrát, našli tu tuhé mrazy a po maďarsky sa to volá dér a podľa toho je názov dediny Deresk, Derešk," vysvetľuje starostka dediny Mária Duszová.

Slovenskí úradníci z toho spravili Držkovce, aj keď správne by sa dedina mala volať Mrazíkovce.

Predmety, ktoré zdedili po svojich predkoch, uchovávajú v dome ľudových tradícií. "Zaoberali sa poľnohospodárstvom, nejakými remeslami, vyrábali tu škridle a hrnčiari," hovorí starostka.

Vyľudnenie nehrozí

Obec má 582 obyvateľov. Z toho je až 140 detí, takže vyľudnenia sa v dedine zatiaľ báť nemusia.

Majú tu i areál, ktorý kedysi patril zemepánom. Pred sto rokmi ho kúpila rodina Miklošovcov a teraz tu hospodári ich pra-pravnuk Peter Mikloš.

"Nie je to ľahký život určite. Človek je zviazaný, stále doma pri zvieratách," hovorí Peter.

Prežiť sa dá, ale je to poriadna celodenná drina. Najlepšou odmenou pre chovateľa je pohľad na takéto krásne zdravé zvieratá.

Niečo k veci

Dedina koláčov

Ale nielen jedlom je človek živý. Najvýznamnejšou pamiatkou obce je gotický kostol z trinásteho storočia. Je zasvätený svätému Michalovi.

V dedine je tradícia pečenia koláčov v peciach na drevo. Keď sem prídete, možno budete mať šťastie a bude napečené.

Pozrite si reportáž priamo z dediny Držkovce:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.