ŠIBA - V dedine Šiba (okres Bardejov) majú hnedú vodu, na ktorú domáci nedajú dopustiť. Nachádza sa tam i včelársky raj na zemi, no dedina sa chváli aj jedovatou rastlinou, ktorú poniektorí pestujú priamo vo svojich záhradách.

Uprostred dediny sa nachádza napájadlo, ktoré kedysi slúžilo na napájanie hospodárskych zvierat. Dnes si k nemu chodia dedinčania naberať pitnú vodu. Podľa nich je najlepšia.

"Cez leto je studená, v zime teplá," hovorí miestny Vladimír Foriš.

Dedinčania nazývajú vodu hnedou. "Preto, že obsahuje veľa železa. Táto voda je pitná a kto má nedostatok železa, potrebuje práve takúto vodu," hovorí starosta Stanislav Baláž.

Lykovec jedovatý

Dedinčania sa tiež pýšia netradičnou rastlinou - lykovec jedovatý. "Má špecifickú perfektnú vôňu," hovorí Ľubomír Pacher.

S pestovaním v záhradách sú ale miestni opatrní. Najmä kvôli deťom. "Lákavé sú jej červene bobuľky, ktoré sú ale jedovaté," hovorí Pacher.

Hrnčiarstvo

V dedine sa zachovalo aj remeslo. Medzi miestnymi žije hrnčiar, ktorý sa už viac ako 30 rokov vyrába zaujímavé predmety.

"Hrnčeky všetkých veľkostí, džbány, misy, taniere a rôzne modelované veci," vyratúva Marek Kovaľ.

V dielni mu pomáha aj jeho manželka. "Vyrábam lienky pre deti," hovorí Jana Kovaľová.

O Šibe sa hovorí, že je rajom pre včelárov. Dôvodom je čisté prostredie. "Príjemný vzduch. Nie je tu žiaden priemysel," hovorí obyvateľ Tomáš Havrila.

V dedine majú hnedú vodu, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Michal Iľkanin
.