ORAVSKÁ PORUBA - Oravská Poruba (okr. Dolný Kubín) je stará obec zo 14. storočia, ktorú turisti zbožňujú. Majú tam medzinárodný kemp, môžete robiť túry do Chočských vrchov či Fatier, splavovať rieku Orava a vedie tadiaľ aj cyklotrasa.

Užiť si prázdniny na Orave v Oravskej Porube nie je zlá voľba. Miestny obyvatelia tvrdia, že sa tu žije skvele a sú tu dobrí ľudia. Spokojní sú aj turisti. "Páči sa nám tu, nie je tu tak horúco ako inde," hovorí turistka z Belgicka.

Holanďania, Belgičania, Rakúšania a najmä Česi radi oddychujú v tejto dedine. Pri kempe je krásny starý park, cyklochodník, ale aj deti si vedia prísť na svoje.

"Kemp bol ohodnotený ako druhý najlepší na Slovensku za rok 2014,"
hovorí manažérka miestneho kempu Angelika Fogášová.

Dedina vodákov

Výhodou je, že cez Porubu tečie rieka Orava, čo vyžívajú najmä vodáci.

Vodáctvo tu desaťročia žne úspechy. "Snažíme sa dosahovať čo najlepšie výsledky," priznáva vodný slalomár Martin Stanovský.

"Som vicemajster Slovenska, 11. na majstrovstvách sveta a víťaz svetového pohára juniorov," hovorí Jakub Stanovský, ktorý je tiež vodný slalomár.

Niečo k veci

V dedine okrem murovaných stavieb bol pred pár rokmi aj skvost ľudovej architektúry - drevený kostol z 15. storočia. Ten by ste tu už ale nenašli.

"V 70. rokoch ho premiestnili do Zuberca do skanzenu," vysvetľuje starosta obce Peter Hrivnák.

Kroje ostali a je aj čo počúvať. Rovnako je tu aj na čom si pochutnať. Porubčania majú svoju polievku Brmbol.

A ako obyvatelia dediny vysvetľujú, jedlo brmbol je to, čo sa dopestovalo v záhrade, dalo sa do hrnca.

Pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.