KANIANKA - Ak chcete ochutnať pravé belgické pralinky, nemusíte cestovať za hranice. Stačí ak si urobíte výlet do obce Kanianka (okr. Prievidza). Okrem cukroviniek sa dedina so 4 130 obyvateľmi môže pochváliť aj ďalšími šikovnými ľuďmi. Spevákmi, divadelníkmi ale aj mladými fitnesskami, ktoré poznajú aj inde v Európe.

"Kanianka je atraktívna svojim prostredím, je tu priehrada. Obec je položená na úpätí malej Magzry. Je tu pekný les, pekné prostredie," hovorí starosta obce Kanianka Ivor Husár.

Dedina sa začala výrazne rozvíjať v roku 1987. Vtedy sa sem začali sťahovať ľudia z poddolovanej obce Koš. "Prišlo sem tri tisíc Košovcov, pôvodných obyvateľov bolo 600. Sme najväčšia dedina v okrese," dodáva starosta obce Ivor Husár.

Pýchou je folklórny súbor

Pýchou dediny je folklórny súbor Košovan, ktorý tento rok oslavuje 35 narodeniny. Známy je tým, že má v repertoári unikátne piesne staré desiatky rokov.

"Sú to unikátne piesne z Koša, ja som ich zapisoval," hovorí vedúci Folklórneho súboru Košovan Viliam Kurbel.

Tradičné kraslice

Tradície sa snaží zachovávať aj krasličiarka Jana Slošiarová. Pri zdobení používa rôzne techniky. "Maľované, potom boli voskované, madeirové, škrabané," hovorí Jana Slošiarová.

Miestne cukrárky pečú sladkosti podľa tradičných receptúr. "Pečieme torty, koláče," hovorí cukrárka Emília Rybárová.

Preslávili ich najmä belgické pralinky. Čokoláda tu vonia na každom kroku. "Máme aj sto druhov," dodáva cukrárka.

Pýchou dediny sú deti

Pýchou dediny sú aj deti. Radosť vo svete robia najmä mladé fitnessky. Anna Hepnerová je majsterka Slovenska a tretia z majstrovstiev Európy.

Dievčatá majú tréningy päťkrát do týždňa. "Striedame kondičnú prípravu, tanec, akrobacie a pózovanie," hovorí Jana Klečáneková z ŠK Fitness Free.

Pozrite si priloženú reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.