BOŠANY - Dedina Bošany (okres Partizánske) sa spája so slávnym menom Tomáš Baťa. Narodil sa tam aj kardinál Ján Chryzostom Korec. Zaujímavostí ponúka obec neúrekom.

"Obec Bošany má 4 114 obyvateľov. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1183," prezrádza starosta Branislav Pajda.

Kaštieľ

Bošany dýchajú históriou takmer na každom kroku. Dominantou je tamojší kaštieľ.

"Asi pred 200 rokmi ho navštívila panovníčka Mária Terézia. Tiež tu sídlilo 1000 kuruckých povstalcov," hovorí majiteľ kaštieľa Ján Miškeje.

Mária Terézia strávila v kaštieli dve noci. Odvtedy prešla pamiatka mnohými prestavbami. Tá najväčšia prebieha práve v posledných rokoch.

"Mal to byť kultúrny stánok obce na poriadanie rôznych podujatí," dodáva Miškeje.

Kožiari

Bošany preslávili najmä tamojší kožiari. Ich prácu poznali ľudia na celom svete.

"História kožiarskej výroby na Slovensku a hlavne v Bošanoch má 160-ročnú tradíciu," hovorí spracovateľ koží Peter Galis.

Kedysi sa z Bošian vyvážali kože do celého sveta. V oveľa menšom množstve ich spracovávajú obyvatelia dodnes. "Proces výroby trvá 6 až 8 týždňov," dodáva Galis.

Tomáš Baťa

Prvú fabriku postavil v dedine Tomáš Baťa. Ten výrazne ovplyvnil rozvoj obce. Dodnes v dedine stoja domy z roku 1934, ktoré nechal Baťa postaviť.

"Tam bývali zamestnanci baťových závodov. Sú to dvojdomky. Susedia búvajú chrbtom k sebe," vysvetľuje Pajda.

Ján Chryzostom Korec

K najznámejším rodákom patrí kardinál Ján Chryzostom Korec. Ten na tunajší cintorín priviedol vzácnu návštevu. "V roku 1990 sa na hrobe rodičov modlila Matka Tereza. Spolu s kardinálom," prezrádza starosta.

V súčasnosti majú ľudia v Bošanoch po ruke všetko, čo potrebujú. Pýšia sa jednou z najlepších základných škôl na Slovensku.

"Máme tabletové triedy a boli sme jedny z desiatich škôl, ktoré začali pracovať v projekte Škola na dotyk," vysvetľuje riaditeľka Jana Kontúrová.

Dedina Bošany sa má rozhodne čím pýšiť, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.