LESÍČEK - V erbe má obec Lesíček koňa, aj keď dnes by ste tam toto zviera už nenašli. Kedysi kone tunajším obyvateľom pomáhali pri hospodárení v lesoch a na poliach.

Dedina obklopená samou prírodou. Taký je Lesíček. Na ktorúkoľvek stranu sa pozriete, samý les.

"Celé územie bolo pokryté lesom, stromami a klčovaním sa to vyrúbalo a sa tu spravila usadlosť," opisuje starosta obce Martin Blihár.

Hubársky raj

V lesoch sú aj pozostatky stredovekého hradu. Keď sa na to pozriete z horného konca dediny. Je to dokonalé miesto na túlanie sa lesom. Hubári tu majú svoj raj, i keď tento rok sa pre sucho niet čím chváliť. Ale čerstvý vzduch všetko vynahradí. Najstaršia obyvateľka dediny sa do Lesíčka vydala pred desiatkami rokov. Tento kraj jej učaroval.     

"Všetko je prírodné a žijeme v zdravom prostredí," hovorí obyvateľka Mária Fedorjaková.

Studňa

Po prechádzke v okolitých lesoch sa môžete občerstviť v studničke na dolnom konci dediny. Tá je tu od nepamäti. A voda v nej tečie stále. Napriek extrémnym tohtoročným suchám.

Lesíček má v erbe koňa. Toto zviera by ste v dedine márne hľadali. Dnes už ľudia žijú iným spôsobom života. "Historické záznamy uvádzajú, že všetko sa vykonávalo s pomocou koňov," vysvetľuje starosta.

Dva kostoly

Symbolom obce je aj stará drevená zvonica. Nájdete ju na rázcestí uprostred dediny. Majú tu dva kostoly. Jeden katolícky druhý evanjelický. Ten katolícky postavili na prelome režimov, evanjelicky je starší a kedysi vyzeral ináč. Po pôvodnej stavbe ostala len časť základov a základný kameň, ktorý nájdete za oltárom.

V obci sa bol pozrieť Vlado Jurek:

Niečo k veci

.