HRADIŠTE - Pokiaľ sa chcete zabaviť pri výbornej hudbe, mali by ste zájsť do Hradišťa. Leží na hranici troch okresov, obklopené nádhernou prírodou. Jeho pýchou je jeden z najstarších kostolov na Slovensku. Hradište preslávila tamojšia dychovka.

Deti z dediny trávia voľný čas tak, že vezmú do rúk hudobné nástroje a cvičia. "Záujem o detskú dychovku je, aj keď to nie je len dedinská záležitosť, chodia k nám deti zo širokého okolia. Stali sme sa okrasnou detskou dychovkou," tvrdí Vratislav.

Hradište svojim umením preslávili po celej Európe. Dievčatá, ktoré nehrajú v kapele, sa stali mažoretkami. Hradište to však nie je len hudba, ale aj viacero kultúrnych pamiatok. Dominantou je kostol týčiaci sa nad dedinou.

Archeologický výskum

"Kostol je zasvätený svätému Barnabášovi. Je to jeden z najstarších kostolov na Slovensku," hovorí starosta obce Miloš Baránik. Nedávno tu ukončili archeologický výskum. Ten odhalil viacero unikátov.

"Našli sa zachované omietky, aj nástenné maľby. V tejto východnej časti sa našlo zamurované pôvodné okno," dodáva starosta. Ak hodíte v Hradišti kameňom, je takmer isté, že trafíte starého mládenca. Žije ich tu údajne najviac na Slovensku.

Po okolí rozvešaných najviac vtáčích búdok na Slovensku. "Som vyrobil okolo 1 200 búdok za 50 rokov," tvrdí fotograf Ivan Kňaze.

Dedinu navštívil redaktor Pavol Čertík:

Zdroj: noviny.sk
.