VYŠNÝ KOMÁRNIK - Dedina Vyšný Komárnik je známa vďaka tomu, že sa tam nachádza hraničný priechod s Poľskom. Nemá ani 70 obyvateľov, ale zato bohatú históriu. V dedine nájdete tank, lietadlo, aj vyhliadkovú vežu.

Dominantou  obce je drevený chrám. Zaujímavý je tým, že je trojdielny, trojpriestorový, trojvežový a s tromi kovovými krížmi. "To je drevený gréckokatolícky chrám sv. Kozmu a Damiána. Je postavený v roku 1924 a unikátny je tým, že má najvyššiu vežičku," opisuje starostka obce Daniela Štefancová.

Vojnová história

Vo veži sa nachádzajú 4 zvony, ktoré sa dajú rozozvučať iba ručne. Dedinka je známa najmä svojou vojnovou históriou. Pred 71 rokmi sa práve odtiaľto začala rodiť naša sloboda.

Dôkazom toho je pamätník 1. Československého armádneho zboru, ktorého súčasťou je aj cintorín, kde je pochovaných 565 československých vojakov. Len pár metrov od hraničného priechodu sa nachádza monument puknuté srdce. Vyjadruje miesto, kde nešťastne zahynul generál Jaroslav Vedral Sázavský. A nad Duklianskym priesmykom sa vypína až 49 metrov vysoká vyhliadková veža.

Vojenské bunkre

V okolí dediny sa nachádza slávny tank T-34 a sovietske lietadlo Lisunov. Ťažké boje Karpatsko-duklianskej operácie pripomína delový areál priamo v prírode. Zaujímavé sú aj vojenské bunkre.

"Chodia veľa veľa a povedal by som, že viac Čechov ako Slovákov," tvrdí obyvateľ obce.

Dedinu navštívil redaktor Michal Iľkanin:

Niečo k veci

Niečo k veci

.