KAMENÍN - Zo zablatenej dedinky vyrástla krásna obec. To tvrdia obyvatelia, ktorí žijú v blízkosti maďarských hraníc v dedine Kamenín. Tieto miesta poznali Rimania i maršál Malinovský. Viackrát si dokonca museli prepisovať štátnu príslušnosť z dôvodu zmeny hraníc.

Po maďarsky Kémend, po slovensky Kamenín. Dedinka má 1600 obyvateľov a dve chránené územia.

"Je tu ešte mnoho iných vecí," zdôrazňuje starosta obce Jozef Grman.

"Máme tu výnimočný ženský kroj s krátkymi sukňami a červenými čižmičkami," hovorí Pannika Baranyai z občianskeho združenia Limonium Gmelinii.

Luxusné smetisko

Vrch umelého kopca rímskeho opevnenia pomenovali sarkasticky Rózsadomb – Ružový vrch, ako luxusnú časť Budapešti – niekdajšie smetisko je dnes na nepoznanie.  

"Bývajú tu väčšinou Rómovia. Nevedeli o nás, že prídeme. Je tu poriadok, čisto, chovajú si tu svoj dobytok," hovorí predsedníčka miestnej organizácie Csemadok Eva Barti. "Veľké vďaka patrí pánovi starostovi, má na nich dobrý vplyv," dodáva.

O jedlo postarané

Tradičná pec a ešte tradičnejšie vône - spojenie spomienok z detstva a skvelej chuti - takto to vyzerá pri pečení v Kameníne. "Pečieme v peci väčšinou chleba a predtým pečieme posúchy," vysvetľuje vicestarosta Ladislav Tóth. 

O dva domy ďalej aktívne pracujú poľovníci po úspešnej poľovačke v okolitých lesoch.

"Rozdelíme všetko medzi poľovníkov, každý dostane niečo na Vianoce," vysvetľuje Ottó Becse z miestneho poľovníckeho združenia, čo urobia s korisťou.

Bio dedinka

V Kameníne majú dokonca aj obecné bio prasiatka – mangalice. "Boli tam smetiská. Vyčistili sme ich," hovorí miestny hospodár. Kŕmia ich ľudia z dediny.

Nepotrebujú tu ani kosačky, čo nespasie maďarský stepný dobytok, dokončia kozy a ovce.

"Do tej rezervácie 50 rokov nikto nemohol vstúpiť, tak sme to využili, že občania tam majú svoj dobytok,"
vysvetľuje hospodár. "Dodávame im iba soľ a dokonca aj pramenitú vodu pijú, nemusíme ich napájať," dodáva.

Z čias vojny

V Kameníne sa vrátite aj do čias druhej svetovej vojny. Nefunkčná T34 nad obcou pripomína boje pri Hrone, front tu stál 6 týždňov.

"Druhá svetová vojna bola v Kameníne veľmi krutá, veľmi veľa civilných obetí bolo,"
potvrdzuje Pannika Baranyai.

Pozrite si reportáž z dedinky Kamenín:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.