KÁLNICA - V obci Kálnica pri Novom Meste nad Váhom nájdete unikátne rezbárske kúsky majstra Bolebrucha, medzi ktorými nechýba Mišo Odroň. V samotnej dedine sa nachádza múzeum a v ňom unikátne veci. Vzácne vykopávky, ktoré dokazujú, že toto územie bolo osídlené 20 tisíc rokov pred Kristom. No a zašportovať si môžete v najnižšie položenom lyžiarskom stredisku na Slovensku. V zime na lyžiach, v lete na bicykli.

Je obklopená nádhernou prírodou a všade navôkol dýcha história. Tak by sme veľmi stručne mohli charakterizovať obec Kálnica pri Novom Meste nad Váhom.

"V Kálnici má čo turista obdivovať. Tri kálnické doliny sú povestné, je tu čo obdivovať," hovorí starosta obce Ján Krchnavý. Najviac turistov láka jedno z najnižšie položených lyžiarskych stredísk na Slovensku. Nie však pre lyžovanie, ale cyklistiku. Sneh tu napadne zriedka, a preto tu vybudovali obrovský bikepark.

Múzeum lyžovania

"Počas roka máme okolo 125 dní otvorené. Máme 24 tratí a dá sa tu jazdiť 16 disciplín," informuje majiteľ bicyklového parku Michal Fenik. V areáli nájdete aj unikátne múzeum lyžovania. V srdci samotnej dediny sa nachádza múzeum plné vzácnych predmetov.

"Najstarší zvon z roku 1660. My sme boli osídlení už 20 000 rokov pred našim letopočtom," vymenováva Miroslav Borcovan. Prezradia vám aj zaujímavosti zo života Jozefa Miloslava Hurbana. Ten sem chodieval veľmi často. Pomenovali po ňom park v centre dediny, ale aj prvý včelársky chodník na Slovensku.

Cikajúci Mišo

Veľkou turistickou atrakciou v Kálnici je Konec sveta majstra Bolebrucha. "Tu ďalej cesta nevedie, ľudia sa sem chodia fotiť, na konci sveta," opisuje autor Bolebruh.  Známy rezbár tu hľadá inšpiráciu a vystavuje väčšinu svojich diel.

Najčastejšie si ľudia zvečňujú Miša Odroňa. Ten totiž stojí a močí do potoka. "Čúral nám do potoka, ale teraz je málo vody, tak nečúra," opisuje rezbár.

V obci na konci sveta bol redaktor Pavol Čertík:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.