"Názov obce Mokrá Lúka vlastne vznikol na základe toho, že v katastri obce je podstatne veľa vody. Bolo tu veľa barín, studničiek a mokrín," odtajuje názov obce starosta Július Laššan.
Minulosť i súčasnosť dediny sú úzko spojené s koňmi. "Naši predkovia sa zaoberali furmančením, kde vozili drevo z lesa pre železnú rudu," dodáva Laššan.
Miestni sa tiež venujú športom, od biatlonu až po futbal.
Kroje i spev
V dedine nezabúdajú ani na tradície. Často chodia v krojoch a spievajú. Okrem toho sa chváli svojimi kulinárskymi špecialitami.
"Mokrenský meseník je špecialita, ktorá sa vyrába špeciálne na Gemeri pri zabíjačkách. Bravčové mäso z oblasti rebier sa pokrája na drobné pásiky. Potom sa zmieša s prosom, koreninami a naplní sa do bravčových čriev," odtajuje obyvateľ Igor Dacho.
Ďalšou zo špecilít sú pankúšiky. "Tie sa priekli, keď sa narodilo dieťa v rodine," dodáva obyvateľka Štefánia Dachová.
Dedina, kde to žije, vitajte v Mokrej Lúke. Pozrite si reportáž: