MOKRÁ LÚKA - Mokrá Lúka je rázovitá gemerská dedina. Leží pár kilometrov od Revúcej. Je to banský kraj, ale miestni sa venujú i poľnohospodárstvu. Dbajú tiež na tradície, dodržiavajú zvyky svojich predkov, ale zároveň stále čosi vylepšujú.

"Názov obce Mokrá Lúka vlastne vznikol na základe toho, že v katastri obce je podstatne veľa vody. Bolo tu veľa barín, studničiek a mokrín," odtajuje názov obce starosta Július Laššan.

Minulosť i súčasnosť dediny sú úzko spojené s koňmi. "Naši predkovia sa zaoberali furmančením, kde vozili drevo z lesa pre železnú rudu," dodáva Laššan.

Miestni sa tiež venujú športom, od biatlonu až po futbal.

Kroje i spev

V dedine nezabúdajú ani na tradície. Často chodia v krojoch a spievajú. Okrem toho sa chváli svojimi kulinárskymi špecialitami.

"Mokrenský meseník je špecialita, ktorá sa vyrába špeciálne na Gemeri pri zabíjačkách. Bravčové mäso z oblasti rebier sa pokrája na drobné pásiky. Potom sa zmieša s prosom, koreninami a naplní sa do bravčových čriev," odtajuje obyvateľ Igor Dacho.

Ďalšou zo špecilít sú pankúšiky. "Tie sa priekli, keď sa narodilo dieťa v rodine," dodáva obyvateľka Štefánia Dachová.

Dedina, kde to žije, vitajte v Mokrej Lúke. Pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.