PORUBA POD VIHORLATOM - Obec Poruby pod Vihorlatom (okres Michalovce) sa pýši partizánskym veliteľom kapitánom Jánom Nálepkom, ktorý v dedine učil. Miestni ovládajú špeciálny tanec, ktorý sa vraj nikde inde na Slovensku netancuje.

O ľuďoch z Poruby pod Vihorlatom sa hovorí, že držia spolu akoby boli rodina. Dedinčania sa tiež chvália špeciálnym tancom - žensky verbung. Ten sa vraj netancuje nikde inde.

V obci učil počas druhej svetovej vojny kapitán Ján Nálepka, známy partizánsky veliteľ. "Z domácej úlohy mi dal jednotku a pekne ma pohladkal. Mala som deväť rokov," spomína obyvateľka Mária Kováčová. Býval v dome vtedajšieho starostu, ktorého volali Birou.

Bývanie v lesoch

Dedina sa v minulosti volala Nemecká Poruba. Počas vojny ju vypálili a ľudia žili niekoľko mesiacov v okolitých lesoch. "Už som zostarla, ale na ten strach nikdy nezabudnem," spomína Mária.

Ľudí v Porube nad Vihorlatom od nepamäti volali ´raky´. Vraj pre koňa, ktorý nechcel ťahať. Aby ho naučili poslušnosti, nútili ho cúvať. "Preto nás prezývajú ´porubskí raci´," potvrdzuje starosta obce Juraj Kriška.

Folklór

Mladým sa z dediny odísť nechce. Spája ich nielen priateľstvo, ale i láska k hudbe a tancu. "Folklórna skupina Porubjan funguje viac ako 40 rokov. Vystupujú v nej aj moji synovia a vnučky," hovorí vedúca súboru Marta Dudrová.

Dedina, kde to žije. Vitajte v Porube pod Vihorlatom, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.