TURČIANSKA ŠTIAVNIČKA - V obci Turčianska Štiavnička sa narodil Ján Kostra, známy básnik. Keď nazrieme do dávnejšej minulosti, vo veľkej miere ovplyvnil život dedinky významný šľachtický rod Révaiovcov.

Tunajšie dôchodkyne sa rady a často stretávajú v rodnom dome Jána Kostru.  Recitujú tu jeho verše a tiež organizujú svoje akcie. V domčeku cítiť Kostrovho ducha. Básnika, ktorému sa páčil bohémsky život.

"Zariadenia z bytov, kde býval aj od tých manželiek, ktoré mal, som získal veľa autentických vecí," hovorí starosta obce Peter Očka. Rozpísaný rukopis na pracovnom stole, fotografie z jeho detstva, ale aj z časov, keď už bol slávny.

Piekla chlieb

Práve v kaštieli v dedine Turčianska Štiavnička žili Révaiovci. Uhorskí šľachtici, ktorí sa zapájali do politického i kultúrneho diania. O grófovi tu ešte dnes hovoria len v dobrom.

"Manželova stará mama tam im piekla chlieb, spomínala na neho veľmi dobre," hovorí miestna obyvateľka Marta Slezáková. "Boli to vzdelaní ľudia, nechali nám park," dodáva obyvateľka Anna Fischerová.

Miestny ilustrátor

Anglický park so vzácnymi drevinami zaujal tiež miestneho ilustrátora a grafika Jána Vrabca. A priam mu učarovala symbolika žien v slovanskej mytológii.

Turčianska Štiavnička je dedina, spojená s bohatou históriou a peknou prírodou neďalekej Veľkej Fatry.

Na dedinu sa bola pozrieť redaktorka Iveta Marešová:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.