LEHNICE - Obec Lehnice (okr. Dunajská Streda) mnohí poznajú vďaka miestnym rybacím špecialitám. Ryby majú priamo v dedine. Okrem toho tam majú aj nadšených mladých tanečníkov, ktorí vyhrávajú súťaže ako na bežiacom páse.

V obci Lehnice býva asi 2600 spokojných obyvateľov. "Všetko máme," potvrdzuje jeden z nich, Norbert.

Majú tu kaštieľ zo 16. storočia. "Turista, keď príde, tak vidí, že tento hrad je podobný Hlbokej a patrilo to rodu Beňovských," vysvetľuje ďalší z obyvateľov Jozef.

Cez park tu preteká kanál, ktorí rybári využívajú na lov rýb. "Máme tu karasy, pleskáče, malé zubáče, všetko len malé rybky," hovorí rybár Ivan Szelle. Ľudia tu majú pokoj.

"Tento park je udržiavaný," potvrdzuje obyvateľka Mária.

Mini trofeje

Dominantou dediny je rímskokatolícky kostol sv. Alžbety zo 17. storočia.Kríž je dielom miestneho kováča. "Používam staré historické technológie," hovorí majster umeleckej ľudovej výroby Jozef Tomčala.

Majú tu aj ďalšieho šikovného umelca, ktorý vie vyrobiť aj miniatúrne parožie s lebkou srnca. "Používam lupu, technické vŕtačky a zubárske," hovorí výrobca ozdôb z parožia Dionýz Sarközy.

Robí veľmi pomaly a precízne. Jeho diela putovali napríklad aj do Španielska či do Japonska.

Najlepšia tanečnica

Šikovné sú tu aj deti z tanečného súboru Lagúna, ktoré reprezentujú Lehnice aj na medzinárodných súťažiach.

Venujú sa rôznym druhom moderného tanca. "Najväčšiu radosť mám, keď nám ľudia po vystúpení tlieskajú," hovorí tanečníčka Adelka Kovácsová.

Na majstrovstvách Európy sa umiestnili na popredných miestach. A majú tu aj najlepšiu tanečnicu v kategórii juniorov - Karolínu Szeiffovú.

V Lehniciach jedávajú v lete aj tradičnú polievku z čerstvých uhoriek. Ako sa pripravuje? Pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.