KOMÁRNO - Hranicu obce Radvaň nad Dunajom (okres Komárno) obmýva naša najväčšia rieka, ťahá sa po celej dĺžke a k južným susedom si môžete pokojne aj zaplávať. Na dne však ukrýva nebezpečenstvo – pozostatky z druhej svetovej vojny. Bomby a súčasti lietadiel, ktoré odpočívajú pod nánosmi bahna. S touto obcou sa spája aj významná historická udalosť - pred 400 rokmi tam podpísali dlho očakávaný mier, ktorý priniesol po rokoch rabovania pokoj.

Radvaň nad Dunajom je obec na Slovensku v okrese Komárno. Obec leží na Podunajskej nížine, 18 km východne od Komárna. Ulice a domy obce ležia na brehu Dunaja s výhľadom cez Dunaj na kopcovitú maďarskú stranu rieky.

Obec v roku 2001 mal 738 obyvateľov, z toho 675 maďarskej a 59 slovenskej národnosti. Pod obec Radvaň nad Dunajom patria aj osady Žitava a Bystrička, ktoré sú od obce vzdialené cca 2 km.

Archeologické nálezisko

Starobylosť obce dokazujú nálezy z doby bronzovej a nálezy z obdobia Ríma. Prvá zmienka o obci je z roku 1260 pod názvom Radoan.V roku 1267 Belo IV. daroval obec Radowan ostrihomskému kanonikovi menom Sixtus. Významným archeologickým náleziskom je miestna časť Žitavská Tôň, osídlená už od neolit, píše sa na webovej stránke mesta.

Niečo k veci

Našli sa tu archeologické nálezy zo staršej doby bronzovej, halštatskej, rímskej a z obdobia Avarského kaganátu. V súčasnosti sa obyvatelia obce zaoberajú zväčša poľnohospodárstvom. Kalvínsky kostol z 1. polovice 17. storočia bol prestavaný v roku 1790 a 1925.

Dôležitý mier

Kaplnka z roku 1893 bola prestavaná na rímskokatolícky kostol Panny Márie v roku 1900. Významnou udalosťou bolo uzatvorenie takzvaného Žitavského mieru medzi Rudolfom II. a Tureckým sultánom Ahmedom, ktorý sa vykonal 11. novembra 1606 v strede Dunaja.

Netradičná zvonica je symbolom mieru. Práve tu, v časti Žitava bol pred 400 rokmi podpísaný v strede Dunaja všetkými očakávaný mier medzi Osmanskou ríšou, Turkami a Habsburskou monarchiou.

Ostrov

"Po celej časti katastra našej obce sa vinie rieka Dunaj a krásna pláž, vytvára nádhernú atmosféru," hovorí starosta obce Radvaň nad Dunajom Ľubomír Púchovský.

Príležitosť na kúpanie, rybolov či člnkovanie si vychutnáva nielen takmer 700 domácich duší, ale aj návštevníci. "Ostrov pri našej obci už patrí Maďarsku, ale naši susedia sa nenahnevajú, keď tam nejaký dobrý plavec, člnkár, prejde na druhú stranu," dodáva starosta.

Sedem obyvateľov

Kým Banská Bystrica má svoju Radvaň, Radvaň nad Dunajom má svoju Bystričku. Je to časť, ktorá bola osídlená Slovákmi, ktorí prišli z Kysúc a severného Slovenska.

"Žijeme tu Slováci aj Maďari spolu, u nás to nie je problém. Je tu božské ticho, božský kľud a božskí ľudia," hovorí miesta obyvateľka Majka Dunaiová. "V súčasnosti žije v časti Bystrička už len 6 alebo 7 obyvateľov. Niekedy ich tam bolo aj 200 alebo 250," dodáva starosta.

Medzinárodná cyklotrasa

Návštevníkov radi privítajú aj na samote zvanej Domán, tam má človek pocit, akoby zastal čas. "Nechcem povedať, že sme utiekli z civilizácie, ale fakt je, že civilizácia je tu u nás a nie v meste," myslí si obyvateľ časti Domán Milan Tóth.

Cez dedinu vedie medzinárodná cyklotrasa, turisti si tak môžu vychutnať domáce špeciality, ako napríklad sumčí paprikáš s tvarohovými rezancami. Radvančania za recept vďačia kamarátstvu rybárov a mlynárov – práve tu bolo kedysi množstvo plávajúcich mlynov a bartel zrejme fungoval už aj v tých časoch.

Zdroj: noviny.sk
.