KEŽMAROK - Vrbov je nádherná podtatranská dedinka, kde nájdete rozprávkový kostol, ktorý je ako jediný na Slovensku zasvätený svätému Severínovi. Starostku tam majú mladú, a dedinského kronikára si držia v službe už viac ako polstoročie, svoju prácu berie naozaj poctivo. A aj keď je to obec podtatranská, paradoxne to tam vyzerá ako na letnej pláži.

Nielen v okolitých obciach, ale dokonca aj v susedných štátoch vedia, že vo Vrbove je výnimočné kúpalisko. Nie sú to kúpele ale aj napriek tomu tam voda lieči. Neverili by ste, čo všetko vám vo Vrbove uzdravia.

"Pohybové ústrojenstvo, srdcovo-cievne choroby, choroby nervového ústrojenstva, kožné choroby a choroby dýchacie ústrojenstva," povedala riaditeľka miestneho termálneho kúpaliska Eva Vraňuchová.

Mladučká starostka

Vrbov je dedinou, kde majú vody naozaj dosť. Napríklad tri rybníky, kde chovajú veľa druhov rýb. "Kapor, sumec, štuka, zubáč, pleskáč, plotica, karas," upresnil predseda miestnej rybárskej organizácie Ján Polák.

Dedina vyzerá moderne a mlado. A to možno kvôli tomu, že má jednu z najmladších starostiek na Slovensku. 27-ročná Tatiana si to ale vie zorganizovať, a v dedine vie každý čo ma robiť. "Zatiaľ si budujem rešpekt. Chvíľu to ešte potrvám, ale dúfam, že sa to podarí," povedala starostka Tatiana Faltinová.

Kronikár

V obci majú aj kronikára, ktorý zapisuje dôležité udalosti do obecnej kroniky už viac ako 55 rokov. A keďže do kroniky píše krasopisom, napísanie jednej strany mu trvá niekedy aj dve hodiny.

Vo Vrbovskej kronike nájdete aj detaily - aké bolo v daný deň počasie, čo sa stalo vo svete, kto sa narodil, kto zomrel, koľko lúk sa pokosilo a koľko pooralo.

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.