SKLABINSKÝ PODZÁMOK - Dedinka Sklabinský podzámok (okres Martin) mala významné postavenie v Slovenskom národnom povstaní.

Sklabinský hrad je tým najväčším v celom Turci. Dnes je z neho len zrúcanina, no pamätá si významné historické udalosti. Nechýbala mu väznica či mučiareň. Na začiatku 17. storočia v jeho hradbách postavili renesančný kaštieľ. "Do polovice osemnásteho storočia bol sídlom Turčianskej župy," hovorí obyvateľka obce Sabína.

Počas Slovenského národného povstania ho Nemci vypálili. Rovnako ako samotnú dedinu. Bola to pomsta za ich dvoch zastrelených vojakov. Partizáni vedeli, že príde odveta. Preto dedinčanov stiahli do hôr. "Do vozov nahádzali, čo mohli a ľudia utekali," pokračuje obyvateľ obce Tomáš. 

Partizánska nemocnica

Osemdesiatpäťročný Andrej Očka si živo spomína na tie ťažké časy. Neskôr narodeným ich pripomínajú  pomníky či pamätné tabule. Jedna z nich je na obecnom úrade, v ktorom bola partizánska nemocnica.

Na autobusovej zastávke majú vysmiateho drevorubača, práve okolité lesy živili miestnych ľudí. "Naša obec má velikánsky kataster, 2 700 hektárov a prevažne sú tu lesy," tvrdí Sabína.

Hrádza na schladenie

V dedine s veľkým chotárom žije ani nie 200 obyvateľov. Všetci majú jeden spoločný zvyk. Každý rok v  lete si v malom potoku urobia hrádzu, kde sa chodia schladiť.

K prírodným krásam obce patrí Katova skala, ktorá mala byť sídlom popráv. Už jej desivé pomenovanie napovedá, že sa k nej viažu temné príbehy.

Obec s kamerou navštívila redaktorka Iveta Marešová:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.