UDAVSKÉ - V dedine Udavské majú vlastnú hymnu, a tá je taká chytľavá, že si ju spievajú aj ľudia zo širokého okolia. Svoju rodnú obec si jeden z obyvateľov dokonca obľúbil tak, že o nej popísal celé ódy. Nielen umelcom sa tam darí. Tamojších obyvateľov už dlho predlho živí drevovýroba. Ale dedinčania sú asi najviac hrdí na to, že práve v ich obci sa narodil slovenský kardinál vo Vatikáne.

Pán Ľudovít zložil hymnu pred osemnástimi rokmi a odvtedy ju pozná nielen každý Udavčan, ale vďaka chytľavej melódii aj ľudia zo širokého regiónu.  Nad dedinou stál kedysi kaštieľ. Zostali z neho iba stajne.

Po dedine sa roky traduje historka, že tajné chodby pod ním vedú až k humenského kaštieľu. "Mama mi rozprávala, keď som bol chlapec, že tam v kaštieli je tak hlboká studňa, že pustili do nej kačicu a tá vyplávala v Laborci," tvrdí obyvateľ dediny Michal Pyšniak.

Kardinál Tomko

Povyše kaštieľa majú najstaršiu sakrálnu pamiatku. Viac ako 360-ročnú kaplnku. "Keď sa tu slúžili omše, tak pán farár vyšiel hore rebríkom a odtiaľ kázal," opisuje starosta obce Tomáš Pastirák.

Jozef kardinál Tomko, jediný slovenský kardinál vo Vatikáne, pochádza práve z Udavského a k obci sa hrdo hlási.

Drevovýroba

Niečo k veci

Drevovýroba v dedine zotrvala doteraz. "Ráno príde 105 ľudí do práce a my im musíme zabezpečiť prácu. Každý chce do roboty, zarobiť korunku, aby živil rodinu," hovorí predseda predstavenstva Ján Haburaj.

Obec navštívila redaktorka Jana Veľasová:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.