TVRDOŠOVCE - Pred piatimi rokmi si v najväčšej dedine zvolili najmladšieho starostu a majú ho už o niečo staršieho dodnes. Ponúkaný štatút mesta odmietli, vraj na komforte obyvateľov to nič nezmení. A tí sú na Tvrdošovce právom hrdí. S úspechom a záujmom sa tam vždy stretne aj obyčajná sobotná skrášľovania brigáda.

Utorkové trhy dali meno najväčšej dedine v Novozámockom okrese. Jej maďarský názov Tardoskedd ukrýva slovo kedd, čo je vlastne utorok. Okrem trhov sa však na tunajšom námestí diali kedysi aj iné veci. 

"V Tvrdošovciach  bol v minulosti takzvaný pranier, kde priväzovali a bičovali neverné ženy, ktoré sa neskôr vysťahovali z obce," opisuje starosta obce Marián Tóth.

Sobotné brigády

Do dediny železničiarov kedysi na dráhach pracoval každý piaty Trdošovčan,  pribúdajú postupne železničiarke exponáty. Semafory sú dokonca napojené na verejné osvetlenie, vraj, aby prilákali aj náhodných okoloidúcich.

Do pravidelných brigád na skrášľovanie obce sa bez reptania zapojí aj tristo občanov. "Aby naša dedina bola vždy krajšia a krajšia," hovoria obyvatelia dediny.

Niečo k veci

V dedine je 8 špeciálne poprepájaných jazier, väčšina z nich slúži športovým rybárom. "V prípade zvýšenej hladiny vôd sa nám prelievajú jedno cez druhé,  postupne nám odvádzajú vodu z dediny, ale na kúpanie nám slúži termálne kúpalisko," hovorí starosta.

Drahu Dobroviscová sa v Tvrdošovciach bola pozrieť aj s kamerou:

Zdroj: noviny.sk
.