ČESKÉ BREZOVO - České Brezovo je dedinka, ktorá leží medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou. Najskôr sa volala len Brezovo, ale pretože si po bitke pri Lučenci, ktorá sa odohrala v roku 1451 v jej okolí postavili pevnosti vojská bratríkov, dostala prídavok České a tak to zostalo dodnes. Dedinu zničilo tornádo, majú tam kráľovstvo, v ktorom vládne generál a majstra v praskaní bičom.

Začiatkom dvadsiateho storočia sa dedinou prehnalo tornádo, ktoré zničilo nielen domy, ale aj kostol. "Veľké predmety víchrica prenášala z jedného konca dediny na druhý," opisuje evanjelická farárka Júlia Gabčová.

Z kostola nezostal kameň na kameni, ale dedinčania za dva roky postavili nový. "Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1272," prezrádza starosta obce Ivan Miko. Dnes tu žije 493 obyvateľov.

Prilba z Číny

Niečo k veci

V Českom Brezove majú svoje kráľovstvo, ale nemajú v ňom kráľa, ale generála. A to nie hocijakého, generála všetkých hasičov. Ten už je síce na dôchodku, ale v jeho kráľovstve nájdete okrem iného až tristo prílb z celého sveta.

"Napríklad mám aj čínsku prilbu. Je to klasická vojenská prilba, ale používajú ju v Číne hasiči," vysvetľuje generál major hasičov Pavol Pokorádi.

Pozrite si reportáž redaktora Rasťa Ekkerta:

.