BREKOV - Pod stredovekým hradom sa nachádza dedina Brekov (okr. Humenné). Fúka v nej vietor aj vtedy, keď je všade dookola bezvetrie. Majú tam najsevernejšie slovenské vinohrady, v ktorých sa rodí kvalitné víno s pikantnou príchuťou, ale používa sa iba na omšiach.

Divadlu sa v tejto obci venujú všetky generácie - od škôlkarov po dôchodcov. Spočiatku sa ľudia hanbili, niektorí sa z toho smiali, no dnes je priam bitka o hlavné úlohy.

"Keď príde, to je jedno aký je ten človek starý. Niečo zaspieva, zahrá, ja hovorím stále - človek je herec sám o sebe," vysvetľuje umelecký vedúci folklórneho súboru Vinočok Matúš Pavelčák.

Nácvik jednej divadelnej hry im trvá asi deväť mesiacov, skúšky mávajú dvakrát do týždňa. Autorom textov aj piesní je práve Pavelčák.

Niečo k veci

"Čo sa týka domácich predstavení, je tu vždy plná sála. Tristoľudí je stále na predstaveniach," hovorí.

Niečo pre kondičku

Majú tu i unikát - Brekovský hrad. Je miestom, odkiaľ dovidíte až do troch štátov.

Bol vybudovaný ešte v stredoveku ako strážny hrad. Výstup naň trvá približne 15 minút, ale budete mať čo robiť.

"Športovci to zvládnu aj za desať minút, a tí menej zdatní za takých dvadsať," hovorí starosta obce Peter Mihaľko.

Neúnavný vietor

O Brekove sa hovorí, že tu fúka vietor aj vtedy, keď je inde bezvetrie.

Niečo k veci

"Otvor, ktorý rieka Laborec vyhĺbila cez tisícročia, pôsobí ako difúzor, a ten vietor sa tu zrýchľuje, takže v Brekove fúka stále," vysvetľuje starosta.

Tieto veľké otvory na hrade slúžili ako delové strieľne, no len málokto vie, načo sú tieto maličké. "To sú pracovné otvory, kde bolo to lešenie," tvrdí starosta.

Špecifické víno

Pri Brekove sú i najsevernejšie slovenské vinohrady. "Celá produkcia vína je vyrábaná ako omšové víno. Je to víno najvyššieho rangu, s prívlastkom a bez akýchkoľvek prímesí," opisuje charakteristiky moku starosta. "Karbit vápenca, ktorý sa nachádza v podloží mu dáva takú pikantnú dochuť," dodáva.

Pozrite si reportáž z Brekova:

Zdroj: noviny.sk
.