KRUŽNO - Obec Kružno (okres Rimavská Sobota) leží na južnom okraji Gemera. Dedina nemá ani sto rokov. Jej obyvatelia tam prišli z Poľany a lazov v okolí Kokavy nad Rimavicou. Drsné hory vymenili za teplo a úrodnú pôdu, ale na svoje tradície nezabúdajú. Kružno má dokonca aj svoju spoločenskú hru.

Dedina dostala názov podľa artézskej studne. "Názov starej studne je Kružina, od ktorej je odvodený aj názov obce. Údajne sem chodila samotná barónka z Oždian, keď bola na poľovačkách napájať kone. Okolo boli trnky v tvare kruhu, od toho asi aj ten názov Kružina," ozrejmuje starosta obce Pavel Černák.

V dedine žije 350 obyvateľov a ich dedovia prišli z hôr. "Obec Kružno vznikla roku 1922 na základe bankrotu barónky z Oždian, ktorá v podstate musela rozpredať svoje majetky," dodáva Černák.

Hra Kružno

Ich pôvodné korene sú vo vrchoch okolo Detvy či Kokavy. "Naši starí rodičia sem prišli za vidinou lepšieho života, lebo v podstate hore na kopcoch sa máličko toto urodilo. Núdza ich donútila, aby prišli sem," vysvetľuje hudobník Jaroslav Petrinec.

Dedina má dokonca svoju spoločenskú hru. "Hra Kružno vznikla nezávisle od obce Kružno v Spojených štátoch na matematickej univerzite," ozrejmuje Černák.

Pravidlá hry sú dosť zložité, ide o hru, ktorá má niečo aj z dámy aj z kameň, papier, nožnice.

Dedina Kružno má vlastnú spoločenskú hru, pozrite si reportáž:

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.