PREDAJNÁ - V obci Predajná stojí niekoľko unikátnych stavieb. Napríklad vodný mlyn, ktorý bol vyhlásený za národnú technickú pamiatku. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1284.

Osadníci najskôr vyklčovali les, potom postavili domy a začali pestovať plodiny. "Boli to väčšinou roľníci, želiari a dokonca máme poznatky o tom, že sa tu ryžovalo aj zlato," uviedla starostka Predajnej Tatiana Čontofalská.

Mlyn má 46 rokov

Keďže tu žili poľnohospodári, tak v dedine nesmel chýbať mlyn a ten sa zachoval dodnes. "Sme v mlyne, ktorý kúpil môj prastarý oco v 1970. Všetko sa točí a dalo by sa to aj spojazdniť," hovorí majiteľ mlyna Ondrej Čipka.

Vybavenie mlyna a stroje sa zachovali a tak partia nadšencov pracuje na tom, aby tento unikát mohli sprístupniť ľuďom.

Nad dedinou stojí zrekonštruovaný rímsko-katolícky kostol a o kúsok ďalej nová škola. "V súčasnej dobe má Predajná 1 354 obyvateľov," hovorí starostka obce.

Jeden z posledných zvonkárov

Hoci remeselníci na dedinách vymierajú, tu v obci ešte stále pracuje jeden z posledných majstrov zvonkárov. "Najprv sa modeluje a potom sa odlieva, ja odlievam do vlhkého piesku," hovorí majster zvonkár Dušan Peťko.

Špeciálny piesok sa natlačí do takejto formy a vytvorí presný obrys modelu. Keď sa piesok vysuší model sa vyberie a prichádza najvzrušujúcejšia fáza výroby odlievanie. Keď forma vychladne, tak sa rozbije.

V časti obce Čelno stojí originálny lesný tunel. "Je to jediná zachovalá technická pamiatka v strednej Európe, čo sa týka tunelov lesných," hovorí Marek Smitka. 

Pozrite si priloženú reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.