KOPČANY - V dedine Kopčany kopce síce nemajú, ale je tam veľa historických skvostov. Najstarší kostol v strednej Európe, archeologické nálezy, ktoré majú aj tisíc rokov a tiež žrebčín a kaštieľ, ktoré postavili ešte Habsburgovci.

Kopčany sú najväčšia obec v okrese Skalica. Býva tu 2 600 obyvateľov. "Ľudia nemajú taký problém s prácou, neďaleko sú hory," hovorí obyvateľka Marta Zlatková.

Rodisko Masaryka

V jednom z miestnych domov sa podľa obyvateľov narodil prezident Tomáš Garrigue Masaryk. "Mali sa nasťahovať, tak ho zapísali v Hodoníne. U nás nebola v tom čase matrika," vysvetľuje obyvateľka Anna Lednejová.

V Kopčanoch sa dodnes zachovala najstaršia stojaca sakrálna stavba v strednej Európe. "Postavili ju ešte okolo roku 850," dodáva obyvateľ Peter Kuban.

Kaštieľ

Pýchou obce je kaštieľ, ktorý bol reprezentačnou časťou žrebčína. Kedysi v ňom bolo letné sídlo Habsburgovcov.

"Tento žrebčín, keď sme sem prišli, bol v katastrofálnom stave. V podstate ho rekonštruujeme asi už osem rokov. Bolo tu opravených cirka osemtisíc metrov strešnej krytiny. Zvláštnosťou tohto žrebčína je, že strešná krytina bola uchytená na matové lôžko," vysvetľuje starosta Dušan Dubecký.

V jednej časti bola kaplnka, dnes je tam múzeum. Návštevníci si môžu pozrieť rôzne archeologické nálezy.

"Napríklad železné nástroje alebo zvyšky nástrojov, zlaté ozdoby, ktoré sa zachovali až dodnes. Tie sú viac ako tisíc rokov staré," hovorí riaditeľ žrebčína Stanislav Matulík.

Skanzen

Najstarším exponátom v skanzene sú 150-ročné sane. "Je to drevená práčka, ktorá slúžila na pranie čriev zo zabíjačky," dodáva Matulík.

"Žrebčín vznikol v roku 1736. Postavil ho František Lotrinský, manžel Márie Terézie, ale neskoršie bol chov koní zrušený," ozrejmuje.

Dedina sa nachádza v blízkosti rieky Morava.

Dedina Kopčany má rozhodne čo ponúknuť, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Ruslana Kurilcová
.