OSRBLI - Obec Osrblie leží pod Veporskými vrchmi, asi dvadsať kilometrov od Brezna. Založili ju nemeckí baníci a zlievači, na sútoku troch potokov a miesto nazvali Zerrenpach, čo vo voľnom preklade znamená zátoka sĺz, možno pre ťažký život, ktorý tam prví osadníci žili. Dnes je ale Osrblie krásna dedinka, známa aj vďaka biatlonu.

Osrblie má dnes dve rôzne tváre. Na jednej strane je to malebná dedinka z ktorej dýcha história v podobe krásnych dreveníc, nájdeme tu aj pozostatky vysokej pece, ale je tu aj moderný biatlonový areál, ktorý je známy nielen u nás, ale aj vo svete.

Ťažba železnej rudy

"Naša obec bola založená v roku 1580 nemeckými občanmi na základe toho, že sa tu začala ťažiť železná ruda," hovorí starosta Peter Siman.

Na sútoku troch potokov, ktorý má názov Tri vody, stojí dodnes vysoká pec.

"Bola založená koncom osemnásteho storočia. Slúžila na odlievanie železnej rudy. Bola tu založená z toho dôvodu, že okolo sa vyskytuje strašne veľa dreva, ktoré ľudia používali na ťažbu železnej rudy," pokračuje starosta.

Tradičná dedinka

V dedine sa zachovali pôvodné drevenice, ktoré sú zrekonštruované a väčšinou slúžia ako rekreačné chalupy. Dnes tu žije 371 obyvateľov, ale keď prídu chalupári, tak je tu viac ako tisíc ľudí.

Nad dedinou stojí rímskokatolícky kostolík, postavili si ho veriaci a má krásne vitrážové okná. "Na každom okne je napísané, kto to venoval," vysvetľuje kostolník Anton Trnik.

Pýcha Osrblia

Dedinka je ale známa vďaka biatlonového areálu. "Máme bežecké trate 4,3,2 a jeden kilometer," hovorí správca areálu Benjamín Leitner.

Najväčší problém, ktorý tu ale nedokážu ovplyvniť, sú teplé zimy. "Z roka na rok sa to zhoršuje, keby nebolo umelé zasnežovanie, tak je zle," priznáva.

Hneď ako začne mrznúť, spustia snehové delá a za dva týždne sú trate pripravené. "Keď spravíme sneh, tak všetci chodia sem trénovať, prakticky celé Slovensko," dodáva Leitner.

Kríž na skale

Nad dedinou stojí skalná veža a výstup na ňu určite poteší každého milovníka výšok. Na Štompovej skale stojí kríž, ktorý tam postavili ako spomienku na veternú kalamitu, ktorá sa tadiaľto prehnala v roku 1996.

Pozrite si reportáž z Osrblia:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.