MÝTO POD ĎUMBIEROM - Dedina Mýto pod Ďumbierom leží pod hlavným hrebeňom Nízkych Tatier. Založili ju hľadači pokladov a baníci, pretože v okolitých horách boli ložiská vzácnych kovov. Názov dediny naozaj súvisí s vyberaním mýta.

Mýto pod Ďumbierom je horská dedina pod sedlom Čertovica. Práve odtiaľ viedol v minulosti kupecký prechod z Liptova na Horehronie. Vyberalo sa tu aj mýto.

V dedine sa nachádza drevená socha. "Predstavuje nášho patróna mýtnika Matúša, ktorý je patrónom všetkých mýtnikov a colníkov," hovorí starosta Roman Švantner.

Ložiská kovov

V okolitých horách sú ložiská rúd, ktoré prilákali aj prvých zakladateľov dediny.

"Prišli niekedy v polovici 16. storočia. Boli to baníci, ktorí ťažili železo a zlato," dodáva starosta.

Turizmus

V obci žije 510 obyvateľov. Okolité hory lákajú celoročne turistov a tak dedinu živí najmä turistický ruch.

Obyvatelia ale nezabúdajú ani na tradície. "Vyrábajú niektoré výrobky, ktoré vyrábali ešte naše staré matere a naši predkovia," dopĺňa Švantner.

Zruční miestni

V dedine žije šikovná tkáčka či zručná šperkárka. "Ako základ musí byť medený plech, ale môže byť aj zlato či striebro," prezrádza šperkárka Iva Javorčíková.

Život obyvateľov je úzko spojený aj s drevom. "Jedľové drevo má krásne roky a ja tie roky otváram a vyberám ten život toho dreva, ktorý vznikal pri raste toho stromu," vysvetľuje rezbár Dušan Javorčík.

V Mýte pod Ďumbierom sa naozaj vyberalo mýto, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - RAsťo Ekkert
.