BARTOŠOVCE - Obec Bartošovce (okres Bardejov) je plná muzikantov. Mnoho mladých sa venuje nielen folklóru, ale tiež pečeniu. Medovníky tam dokážu upiecť už aj malé deti.

Dedinou pretekajú riečky Sekčov a Vieska. Kedysi pri nich stáli dva mlyny. Dnes túto históriu pripomínajú už iba staré sýpky.

"V sypanci bolo uskladnené obilie, či už múka, alebo iné plodiny, ktoré si dopestovali. Boli tam aj nejaké nábytky, lady, v ktorých mali umiestnené šatstvo a iné potrebné veci," opisuje starosta obce Václav Hudák.

Zaujímavý dar

Kedysi bolo u žien v dedine obľúbené vyšívanie. Aj Mária vyšíva už desiatky rokov a prezradila aj to, prečo tak skoro vyšívať neprestane.

"Jedna moja kamarátka nazbierala veľa nití na vyšívanie a priniesla mi ich. A viete, čo mi povedala? Že nemôžem umrieť, kým všetky nepovyšívam," smeje sa Mária.

Vynikajúce koláče

O miestnych gazdinkách je známe, že veľmi rady pečú. V šírom okolí je dobre známa ich špecialita – koláč, takzvaný bartošovský cenký, ktorý je s plnkami na aké si len spomeniete.

"Mak, orechy, tvaroh, jablká a aj sušené hrušky," vyratúva jedna z obyvateliek.

K pečeniu vychovávajú aj svoju mlaď. Deti zo základnej školy si vedia samé upiecť medovníky.

"Keďže sme vidiecka škola, snažíme sa zachovávať tradície, aby nevymreli. V rámci výtvarnej výchovy sme sa rozhodli, že budeme piecť perníčky,"
vysvetľuje riaditeľka školy Jana Lazorová.

Dedina muzikantov

O Bartošovciach sa zvykne hovoriť, že je to muzikantská dedina.

"Už v minulosti tu pôsobilo viac ľudových kapiel. Momentálne máme takú mladú folklórnu skupinu. Voláme sa Bartošovské dzifčata a parobci. Pôsobíme 6 rokov. Máme výborných muzikantov, tanečníkov, spevákov,"
hovorí miestny obyvateľ.

Z Bartošoviec pochádza aj známy skladateľ Bernard Herstek, ktorý zložil pieseň o Svätom Mikulášovi, ktorá bola preložená do 16 jazykov. "Zatiaľ," smeje sa Herstek.

"Prvá bola preložená do nemčiny, a to bola nahratá a nafilmovaná v Rakúsku a ja som ju uviedol vo Francúzsku," prezrádza.

Pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Martin Iľkanin
.