VARÍN - V dedine Varín (okr. Žilina) pokrstili nášho najslávnejšieho zbojníka Juraja Jánošíka. Tamojšia kaplnka je ako jediná na Slovensku zasvätená patrónovi hasičov Floriánovi a zaujímavá je aj obecná knižnica.

V lese za dedinou je jazero, ktoré ukrýva kus prírodného bohatstva. Čierne skaly nad vodnou hladinou prezrádzajú, čo tu ľudia kedysi ťažili. Začiatkom minulého storočia bol na tomto mieste asfaltový lom.

"To bol jediný lom v strednej Európe, kde sa ťažil prírodný asfalt. V tridsiatych rokoch tu došlo k nehode," hovorí starosta obce Michal Cvacho. 

Trinásťtisíc kníh

Majú tu aj obľúbenú knižnicu. Miestni sem môžu prísť každý pracovný deň, aby si  požičali knihy. V policiach ich je uložených vyše 13 tisíc. Obyvatelia Varína siahajú najmä po románoch a detektívkach.

Knihovníčka Táňa má najradšej knižku, ktorú si zamilovala ešte v detstve. "Tarzan," hovorí jednoznačne.

Slávna krstiteľnica

V tunajšom kostole majú vzácnu krstiteľnicu - 25. januára 1688 pri nej stáli rodičia Anna Cesneková a Martin Jánošík. V náručí držali svojho synčeka.

"V našom kostolíku bol pokrstený slávny slovenský zbojník Juraj Jánošík," prezrádza zástupca starostu Miroslav Williger.

Krstiteľnicu roky nepoužívali. Pred oltár ju vrátili potom, čo ju zreštaurovali.

Svoj príbeh má aj kaplnka v centre dediny. V časoch nevoľníctva tu bola dereš.

Pozrite si reportáž z dediny Varín:

Niečo k veci

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.