SKLENÉ - Dedina Sklené (okres Turčianske Teplice) leží v Turci. Jej minulosť je spätá najmä s Nemcami. Je im venovaný pamätník, ktorý pripomína masaker z druhej svetovej vojny. Obec sa tiež pýši fínskymi domčekmi.

Dedina Sklené kedysi ležala hlboko v horách. Patrila k nej i sklená huta. "Išlo o typickú sklenáreň. Našli sa tam aj nejaké zostatky pece a sklíčka," dodáva starostka obce Erika Lahutová.

Meno dostala dedina podľa richtára Petra Lasera.

Nemčinu do obce doniesli pôvodní obyvatelia. Mnohí ich potomkovia pre svoj pôvod prišli počas slovenského národného povstania o život. "Karpatskí Nemci, ktorí tu žili viac ako 600 rokov, tvrdo zaplatili za sadizmus Hitlera," potvrdila obyvateľka Holga Niklesová.

"Keď obcou prechádzali oslobodzovacie vojská, zobrali 187 nemeckých obyvateľov obce Sklené a následne ich zastrelili," dodáva starostka.

Fínske domčeky

O tom, že naozaj v dedine žili, svedčia hroby na starom cintoríne. "Sú to liatinové kríže. Pochovaní sú tam starí Nemci," potvrdzuje obyvateľka Milana Schwartzová.

Charakteristické pre obec sú aj fínske domčeky. "Dokončili ich v roku 1951 a pôvodne to boli dôstojnícke byty," ozrejmuje obyvateľ Pavol Hrivňák.

Dnes v nich žijú dedinčania. Mnohé navštevujú i chatári hľadajúci relax.  

V Sklenom žili kedysi karpatskí Nemci, pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.