ULIČ - V Uliči ženy každý deň ručne nalepia 16 tisíc kusov pirohov. V šikovnosti nezaostávajú ani muži. Vyrobili tam auto, ktoré je okrem motora celé drevené a bez námahy dokáže ísť aj stovkou.

Obec v slovensko-ukrajinskom pohraničí je vstupnou bránou do najvýchodnejšieho slovenského národného parku. Vitajte v Poloninách. Až 80 percent z neho tvoria lesy a nie hocijaké.

"Máme tu bukové pralesy, ktoré sú zapísané v dedičstve UNESCO," tvrdí starosta obce Ulič Ján Holilnka. Asi 450 ľudí sa stará o to, aby les plnil svoju funkciu a bol ekologicky stabilný.

Bez klinca

"Lesné hospodárstvo sa datuje od rodu Televinklerovcov pred 2. svetovou vojnou," hovorí riaditeľ LPM Alexej Nemeth.

V strede obce nájdete 9 minireplík drevených kostolíkov. Sedem z nich patrí medzi národné kultúrne pamiatky – celé z dreva a vyrobené bez jediného klinca.

Tradície predkov zostávajú zachované vďaka folklórnemu súboru Polonina. "Rozdávame ľuďom naše tradície, ktoré sa už nevyskytujú," tvrdí členka súboru Kornélia Kontrová.

Pirohy

Keď sem prídete, domov sa nevracajte bez pirohov. Denne ich tu nalepia 160 kíl. Ženy majú dokonale vycibrenú techniku – rýchle prsty a stlačiť tak, aby sa pri varení neotvorili.

Nielen ženy sú v Uliči šikovné. Ján Hančin vlastnosručne vyrobil auto. Inšpiroval sa tridsiatymi rokmi. Materiál použil , v skutku, viac než zaujímavý. "Dub, jaseň a prevažne osb doska stavebná. Podlaha je drevo, od toho predného okna až po zadnú časť je všetko drevo," vysvetľuje Hančin.

Podľa neho pôjde aj 90. Má len jediné obmedzenie – na cesty nesmie, keď prší. "Hrdza nie je problém, ale hniloba," dodáva.

V Uliči bola redaktorka Jana Veľasová:

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.