BRATISLAVA - Niektorí o nej hovoria, že je najväčšia dedina na Slovensku, domáci ale nesúhlasia. Vravia, že je to najlepšie miesto na pre život. Majú tu na malom priestore všetko. Kultúru, kráľovskú históriu, pamiatky ale aj dedinské zákutia či lesy. Vitajte v Bratislave.

Korunovácia rakúsko-uhorských panovníkov v Bratislave je asi najväčšia historická pýcha jej obyvateľov a atrakcia pre návštevníkov.

"Keď im ukážeme korunu, ktorá sa nachádza v Dóme sv. Martina, tak počuť len wau. Bratislava bola korunovačným mestom a prvá korunovácia prebehla v roku 1536," uviedla turistická sprievodkyňa Dagmar Gubová.

Vzácne kultúrne pamiatky

V hlavnom meste Slovenska sa nachádza hrad aj množstvo vzácnych kultúrnych pamiatok, ktoré hovoria o historickom význame mesta. "Máme tu prezidenta, premiéra, národnú radu, hrad, univerzity. Toto všetko robí Bratislavu aj mladým mestom," uviedol primátor Ivo Nesrovnal.

V meste ale stretnete skôr turistov, ako domácich. "Počet obyvateľov je to, čo ma trápi. Oficiálne nás je niečo cez 400 tisíc. Neoficiálne tu žije viac ako pol milióna, 600 alebo 700 tisíc ľudí. Tí, čo tu nie sú prihlásení," dodáva Nesrovnal.

Bratislava odjakživa žila rôznymi kultúrami a etnikami. "Všetky tu niečo zanechali," tvrdí Nesrovnal.

Domáci sú hrdí

Domáci sú na svoje mesto hrdí. "Na Dóm sv. Martina, na históriu Bratislavy. Ale aj na to, že je to hlavné mesto. Na Slovensku sú tu asi najlepšie možnosti," myslí si obyvateľka Bratislavy.

Neprajníci tvrdia, že "Blava" je najväčšia dedina na Slovensku. V mestskej časti Petržalka sa nachádza miesto, kde to doslova vyzerá ako na dedine.

"Slovenskí turisti majú o Bratislave predstavu, že je to betónová džungla," dodáva sprievodkyňa. "Hovorili mi aj kamaráti z Bratislavy, že boli príjemne prekvapení, koľko zelene tu máme," hovorí miestna obyvateľka.

Pozrite si reportáž Antona Adamčíka:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Anton Adamčík
.