VEĽKÝ BIEL - V dedine Veľký Biel neďaleko Bratislavy majú barokový kaštieľ, termálne pramene aj malé more. Tak hovoria miestnemu štrkovisku s tyrkysovou vodou. Niektorí tam cestujú s džbánmi na kvalitu pramenistú vodu zo studne, ktorú okrem pitia používajú aj na kúpanie detí.

Najväčšou kultúrnou pamiatkou obce je barokový kaštieľ zo začiatku 18. storočia. V jeho blízkosti sú termálne pramene. "Mohol by byť využitý ako kúpele, kúpelné mestečko," hovorí starosta obce Anton Danter.

Vykúriť tento obrovský komplex je veľmi náročné. "Vykurovali sme asi 48 hodín a z siedmich, ôsmich stupňov sme sa dostali na 19 a potom sme to vzdali," opisuje obyvateľ obce Juraj Bundona.

Termálna voda

Veľký Biel je známy aj termálnymi prameňmi. Voda z jednej z artézskych studní vyviera z hĺbky 120 metrov. "Bola vykopaná za 1. svetovej vojny. Vyviera vo dne v noci, cez zimu aj cez leto," dodáva starosta. Podľa miestnej obyvateľky je dobrá na pranie, kúpanie, kŕmenie aj umývanie.

Obec je súčasťou Malokarpatskej vínnej cesty. V dedine je päť vinárov. "Vinárstvo je v našej rodine prítomné odjakživa, viac generácií dozadu," hovorí miestny vinár Peter Folop.

Pozrite si priloženú reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk
.