SÁSA - Dedina Sása (okres Revúca) bola v dávnych dobách sužovaná Tatarmi. Jej saský pán žil na hrade na dedinou, ale ani to mu nepomohlo. Tatárske nájazdy ho dobili, vypálili a preto by ste ho dnes hľadali márne. Zostali ale jaskyne, vápencové údolia aj studnička, ktorá vraj dokáže predpovedať búrku.

Dedina Sása leží uprostred Revúckych vrchov. V roku 1240 sa v okolitom údolí bolo 500 tisíc tatárskych bojovníkov, ktorí sem prišli až z ruských stepí.

Názov Sása pravdepodobne vznikol zo slova Sas, Saský. Podľa pána, ktorý žil na hrade a bol Nemec. "Teraz máme dvesto obyvateľov," povedala matrikárka Anna Zelinová.

Podľa matrikárky je v dedine vysoká nezamestnanosť. "Starí ľudia pomreli, mladí poodchádzali," dodáva matrikárka.

Predpovedá búrku

V Sáse majú zaujímavú studničku. Miestni tvrdia, že dokáže predpovedať búrku. "Pred búrkou voda v studni ako keby vrela," uviedol obyvateľ obce Jozef Slovák.

Zaujímavo pôsobia aj kamenné protipovodňové hrádze postavené v úplne suchom údolí. Majú chrániť dedinu pred prívalovou vodou, ale podľa domácich tu prívalová voda nikdy netiekla.

Nad dedinou na kopci Hradište bol kedysi hrad, ten sa nezachoval. Na mies je zaujímavá jaskyňa. "Tvrdia, že je pod ňou podzemné jazero. Dlhá je asi šesť metrov a potom sa zužuje do takého polmetrového tunela a ďalej sa nedá prejsť, ale pustili do nej kačku a tá vyšla až v tri a pol kilometra vzdialenej dedine Repište," tvrdí Jozef Slovák z obce Sása.

Pozrite si reportáž Rasťa Ekkerta:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Rasťo Ekkert
.